Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Identiteit en icoonwaarde, Leefbaarheid en sociale cohesie

Projectgegevens

Naam project
Schakels aan de ketting
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Verborgen geschiedenis zichtbaar maken
Adres
Cruquiusdijk 27
Plaats
Cruquius
Gemeente
Haarlemmermeer
Gerealiseerd in
2018
(Bruto) Oppervlak (m2)
15 locaties verspreid over de Haarlemmermeer
Bouwsom (euro)
€ 130.000,-

Algemene toelichting op het project

SCHAKELS AAN DE KETTING

Hoe presenteer je duizenden jaren geschiedenis, het ontstaan van de polder, de ontwikkeling van een stad, een luchthaven, industrieel en cultureel erfgoed op een manier die uitnodigt om regelmatig terug te keren? Haarlemmermeermuseum De Cruquius onderzoekt, beheert, bewaart, documenteert en presenteert het erfgoed van Haarlemmermeer op een groot aantal locaties. Anders dan in andere gemeenten kent Haarlemmermeer geen historische kern. Bovendien is een aantal belangrijke erfgoedlocaties nauwelijks bekend bij een groot publiek.

Mede dankzij projectsubsidies van het Mondriaanfonds en BNG Cultuurfonds zijn vijftien plaatsen van betekenis letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet. Beeldend kunstenaar René Knip heeft markeringen ontworpen, waarmee de betekenis van een plek gevangen wordt door een grafisch beeld op een (hergebruikte) meerpaal. Zo wordt bijvoorbeeld de plaats waar de eerste schep de grond inging voor het graven van de Ringvaart gemarkeerd met het woord "spade". Op de meerpaal staat informatie over de historische betekenis, de locatie en het N.A.P.

Om de “verhaalpalen” te bezoeken zijn fietsroutes uitgezet. Daarvoor zijn speciale kaarten ontworpen waarop ook aanvullende informatie wordt gegeven en waar anderstaligen met een QR-code de vertaling krijgen. Voor het hele project heeft René Knip een speciaal alfabet ontworpen. De bedoeling is dat er de komende jaren steeds meer palen bij komen, zodat ontdekt kan worden dat de lokale geschiedenis op straat of in het landschap verborgen ligt. Want wie weet nu dat hier ooit de grootste Romeinse muntenvondst van Nederland werd gedaan of dat hier bij een zeeslag 21.000 mensen het leven verloren?

De historische verhalen zijn gekozen aan de hand van door bewoners ingediende voorstellen. De museumstichting, waarbinnen ruim 250 vrijwilligers actief zijn, betrekt bij haar activiteiten zoveel mogelijk inwoners. Het (blijven) vertellen van het unieke verhaal van Haarlemmermeer is een permanent en collectief proces. Het project "Schakels aan de ketting" draagt bij aan herkenbaarheid, identiteit, sociale verbindingen, educatie en toerisme.

Samenwerkingspartners: Staf en vrijwilligers Haarlemmermeermuseum De Cruquius Atelier René Knip Firma Griekspoor Haarlems dagblad, Witte Weekblad, HC Nieuws, Meer-radio Verhalentafel Haarlemmermeer Tekst&Uitleg Cultuurgebouw Gemeente Haarlemmermeer / Citymarketing Landgoed de Olmenhorst De Eendenkooi Wijk- en buurtcentra Haarlemmermeer Theehuis Cruquius e.v.a.

Indiener

Naam indiener
Elise van Melis

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Atelier René Knip
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
René Knip

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Elise van Melis

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Zie PDF
Naam fotograaf
René Knip

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending