Voorbeeld De Schermer
Advies bij bouw van tweede woning in ruil voor de sloop van agrarische bedrijfsgebouwen
Op een voormalig agrarisch perceel in droogmakerij de Schermer staat een cultuurhistorisch waardevolle stolpboerderij met daarachter bijgebouwen. Het erf van de stolp is nog zeer karakteristiek door de dubbele bomensingel met sloot, wat kenmerkend is voor de Schermer. De initiatiefnemers wilden de stolpboerderij opknappen en het achterste deel van het erf verkopen – om daar de voormalige bedrijfswoning te slopen en een nieuwe woning te bouwen.
De gemeente wilde hiervoor een vergunning verlenen, onder voorwaarden dat minimaal duizend vierkante meter bedrijfsbebouwing gesloopt werd en de nieuwe woning op het huidige bouwvlak werd gebouwd. Daarbij stond voorop dat de cultuurhistorisch waardevolle stolpboerderij en de karakteristieken van het erf behouden moesten blijven.
De ervenconsulent maakte een landschappelijke analyse en waardenstelling van het huidige erf. Dit diende als basis voor de verdere inpassing van het nieuwe erf. Naar wens van de gemeente en de initiatiefnemer zijn twee varianten uitgewerkt: variant (A) waarbij het nieuwe erf binnen het huidige bouwvlak valt en zoveel mogelijk aansluit op de historische situatie, en variant (B) waarbij het erf breder is en wordt ingericht als afzonderlijk erf. Voor beide varianten zijn beplantingsvoorstellen gedaan en er zijn uitgangspunten geformuleerd voor het uiterlijk van de nieuwe woning. Ook deed de ervenconsulent suggesties voor herstel van het erf waar de stolp zich bevindt.
Het advies van de ervenconsulent diende als beeldkwaliteitsplan (een ontwikkelkader met randvoorwaarden) voor de verdere uitwerking van de plannen. Inmiddels zijn de plannen uitgevoerd.
Initatiefnemers: “Het traject verliep in eerste instantie wat moeizaam. Met behulp van de consulent werd het proces versimpeld waardoor het soepeler ging. Wij zijn zeer tevreden met het verloop van het gehele traject en het uiteindelijke resultaat.”