Voorbeeld Grosthuizen

Advies voor herbestemming burgermeesterwoning met aangebouwde onvolledige dubbele stolp

De gemeente Koggenland ontving een initiatief om een historisch waardevolle en unieke stolpschuur met voorhuis in Grosthuizen te herbestemmen tot kleinschalige woonvoorziening voor dementerende mensen. Het initiatief behelsde ook twee nieuwe bijgebouwen op het erf. Deze ontwikkeling paste echter niet binnen het provinciale beleid voor het buitengebied , terwijl het wel bijdroeg aan het realiseren van de beleidsdoelen van Koggenland. Daarop vroeg de gemeente de stolpenconsulent om te verkennen onder welke voorwaarden de ontwikkeling kon bijdragen aan een duurzaam en toekomstbestendig gebruik van de cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en het erf.

Portfolio Casus – Grosthuizen_verkleind

Voor de gemeente was het behoud van de stolp met voorhuis het uitgangspunt, terwijl de eigenaar de financiële haalbaarheid als voorwaarde stelde voor de herbestemming. De stolpenconsulent stelde een team samen van bouwkundigen, ontwerpers en erfgoeddeskundigen dat onderzoek instelde naar het vigerende beleid en de bouwtechnische staat en cultuurhistorische waarden van de stolp. Op basis van deze gegevens organiseerde de stolpenconsulent een keukentafelgesprek met de initiatiefnemers, de gemeente en de architect over de herbestemming. Twee vragen stonden centraal: hoe kunnen zoveel mogelijk cultuurhistorisch waardevolle elementen van de stolp bewaard blijven en hoe kan het extra programma op het erf gerealiseerd worden?

Het advies van de stolpenconsulent is vervolgens schriftelijk vastgelegd en er is een schets van de nieuwe erfindeling gemaakt. Op basis van het advies zijn duidelijke voorwaarden gesteld aan het proces van herbestemming van de stolp en de realisatie van de bijgebouwen. De initiatiefnemer kon de plannen daarop verder uitwerken. Inmiddels heeft de herbestemming plaatsgevonden en biedt de stolp een warm thuis voor dementerende mensen.