Categorie
Herbestemming, hergebruik en transformatie, Leefbaarheid en sociale cohesieProjectgegevens
Algemene toelichting op het project
Met de Wooncompagnie is onderzocht of de bestaande gebouwen en het park van het voormalige woonzorgterrein behouden konden blijven voor de sociale huur. Deze keuze heeft zowel sociaal als qua circulariteit een grote impact gehad. Door te waarderen welke kwaliteiten er al waren, werd het mogelijk om te zoeken naar kleine en grotere verbeteringen. Zo was het voldoende om op strategische plekken delen weg te laten om het institutionele zorgkarakter te doorbreken. Een veelvoud van ingrepen en aanvullingen heeft van de verschillende gebouwen in het park een fijne en duurzame leefomgeving gemaakt, waaronder;
-Het vergroten van toekomstbestendigheid door de via de galerij ontsloten bergingen als extra kamer aan de 2-kamer woningen toe te voegen.
-De woonkwaliteit verbeteren door verduurzaming van label G naar label A++.
-Meer diversiteit in het woningaanbod door appartementen horizontaal te schakelen middels doorbraken in de bouwmuur of verticaal te schakelen door trapgaten uit te zagen.
-Toevoegen van balkons aan de appartementen uit de jaren 80.
-Nieuw lift- en trappenhuis met extra appartementen en een ontmoetingsruimte op de begane grond bij gebouw 3.
-Vleugel met zorgkamers transformeren door corridor eruit te zagen en te vullen met trappen zodat er rug-aan-rug 3-kamer woningen en een alzijdig gebouw ontstaat.
Door kleine uitbouwen met een tocht- entreeportaal is er ruimte gewonnen en ontstaat een afgebakende buitenruimte. De verschillende toevoegingen aan de bestaande gebouwen zijn bewust afwijkend gematerialiseerd in donkere grijstinten. Met een kleine verwijzing naar geteerde schuren is met de aannemer een gevelafwerking ontwikkeld. Dit bestaat uit plaatmateriaal (demontabel) met daarop een patroon van latten t.p.v. de naden en schroeven. De Wooncompagnie heeft als belangrijkste ingrediënt van deze ontwikkeling sterk ingezet op het maken van een gemeenschap met oog voor elkaar. Dit sociale aspect komt ook terug in het ontwerp. Alle gebouwen hebben een alzijdige oriëntatie en directe verbindingen met het park. De clustering en verdeling van het parkeren en de bergingen in het park stimuleren beweging en ontmoeting. Buitenruimten per woning zijn beperkt, zodat het collectieve park gebruikt wordt als verlengde tuin. Het ontwerp versterkt zo de gemeenschapsvorming en voorkomt vereenzaming. Zie https://www.youtube.com/watch?v=9qkspVodorE
Indiener
Ontwerper/ Beleidsmaker
Opdrachtgever
Betrokken partijen
Afbeeldingen & Projectinformatie
Download hier de projectinformatie PDF