Categorie

Innovatieve ruimtelijke concepten, visies en processen, Leefbaarheid, sociale cohesie, inclusiviteit, en toegankelijkheid', Stedelijke vernieuwingsproces, gebiedsontwikkeling

Projectgegevens

Naam project
De Eenhoorn (blok 7 en 8)
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woongebouw (sociale huur), 178 woningen voor gezinnen, stadsveteranen, starters en 1-2 persoons huishoudens
Adres
Rudolf Dieselstraat
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2022
(Bruto) Oppervlak (m2)
12900

Algemene toelichting op het project

Nieuwe sociale woonbuurt ‘De Eenhoorn’
Jouw thuis in één groot huis.

Aangejaagd door eigen onderzoeken naar het huis van de toekomst, waarin sociale duurzaamheid en compact wonen centraal staan, werd door Ymere, Era Contour en heren 5 architecten 178 sociale huurwoningen voor meerdere generaties, verdeeld over twee woonblokken ontwikkeld. Naast historische boerderij “de Eenhoorn” in de Amsterdamse Watergraafsmeer wonen starters, gezinnen en stadsveteranensamen in dit toekomstbestendige woonmilieu, waarin met elkaar delen en elkaar ontmoeten een natuurlijk onderdeel zijn.

Nu, en in de toekomst, zullen woningen in toenemende mate bewoond worden door kleinere huishoudens. Ymere kan woningen op populaire plekken voor huurders betaalbaar houden, mits ze kleiner zijn en diverse faciliteiten delen.

In deze twee woonblokken zijn de appartementen compacter dan de standaard Nederlandse sociale huurwoning, door ruimte te sparen op onderdelen die collectief kunnen worden aangeboden.
Vierkante meters worden bijvoorbeeld bespaard door geen wasmachineaansluiting in huis te maken, maar in plaats daarvan te investeren in een gemeenschappelijke wasruimte. Het compacte wonen in hoge dichtheid wordt groots door te delen. In de lobby kom je thuis, in de lounge vier je je verjaardag en klussen kan in de fietsenstalling. Collectiviteit is het sleutelwoord van het plan.

Bijzondere aandacht gaat uit naar het interieur van de gemeenschappelijke ruimtes en de daaraan gekoppelde routing naar de woningen. Om zo het gemeenschappelijke gevoel en de zorg voor het blok te stimuleren. En de ontmoetingen en vertrouwen tussen buren te bevorderen.

Bij de compacte woningen wordt optimaal gebruik gemaakt van de omgevingskwaliteiten.
Iedere bewoner krijgt uitzicht naar buiten en elke woning, hoe klein ook, heeft een privé buitenruimte.

In de Eenhoorn woon je in ‘contact’ aan autovrije speelstraten met gezinswoningen. Kinderen kunnen zo in en uit rennen en spelen onder toezicht van de ouders. Stadsveteranen wonen veilig met elkaar rond een hof in opgetilde woonbuurtjes, waarlangs starters via een uitdagende route thuiskomen in een woning mèt uitzicht en een eigen balkon.

 

Indiener

Naam indiener
heren 5 architecten

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
heren 5 architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Merijn de Jong, Marilu de Bies

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Ymere, Jorg van Lith

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Era Contour, Pieters Bouwtechniek, Nieman, Sweco, Huygen
Naam gebruiker
Ymere
Naam fotograaf
Luuk Kramer, Leonard Faustle

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending