Categorie

Leefbaarheid, sociale cohesie, inclusiviteit, en toegankelijkheid', Natuur, ecologie en biodiversiteit, Vrije tijd en gezondheid

Projectgegevens

Naam project
Tergooi MC
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Ziekenhuis
Adres
Laan van Tergooi 2
Plaats
Hilversum
Gemeente
Hilversum
Gerealiseerd in
2023
(Bruto) Oppervlak (m2)
55000
Bouwsom (euro)
1450000000

Algemene toelichting op het project

Tergooi MC is gelegen in een voormalig kloosterpark. De natuurlijke setting van Park Monnikenberg is een kwaliteit die overeind is gehouden door de nieuwbouw zorgvuldig in te passen in de omgeving. Bomen zijn zoveel mogelijk gespaard, waardoor er mooie zichten vanuit het ziekenhuis zijn op de omringende natuur. Zicht op groen, en seizoenritmes dragen bij aan het herstel van patiënten. De architectuur van het nieuwe ziekenhuis is helder. Een viertal op zichzelf staande volumes, op de begane grond en eerste verdieping verbonden door een centrale as, vormen een ruimtelijk ensemble dat resulteert in compact ruimtegebruik en een aangename speelsheid. Het levert niet alleen korte looplijnen op, maar geeft het gebouw ook een menselijke schaal. Vele doorzichten tussen de gebouwdelen zorgen voor contact en verbinding met de omgeving. Ze versterken de relatie met het park en maken het gebouw voor de bezoeker intuïtief begrijpelijk en geeft het bovendien een zacht en vriendelijk karakter. De vormgeving van het ziekenhuis is beheerst, maar krachtig. Vier materialen vormen de kern van het gebouw; metselwerk, aluminium, beton en glas. Een beperking die zorgt voor rust en orde. Een rust die samenvloeit met de sereniteit van de omliggende natuur. De afdelingen zijn vanuit functionele en procesmatige aspecten georganiseerd. Hierbij is erop gelet dat ondanks de hoog complexe functies zowel voor de patiënten als ook voor de professionals stimulerende omgevingen ontstaan. Een goed voorbeeld is de dagkliniek voor oncologische patiënten op de vierde verdieping. De open behandelkamers hebben grote raampartijen die voor overvloedig daglicht zorgen en een weids uitzicht bieden op de parkachtige omgeving. Je waant je letterlijk tussen de toppen van de bomen. Een dakterras biedt bovendien de mogelijkheid om op zonnige dagen gevoelsmatig echt tussen de natuur de behandeling te ondergaan. Frisse lucht, zingende vogels en het ruisen van de bladeren in de wind geven een serene sfeer aan een emotioneel veeleisende behandeling. Zo vloeit de wereld van de hoogwaardige medische technologie samen met het welzijn van de patiënt. Werelden die elkaar niet tegenspreken, maar juist versterken.

Indiener

Naam indiener
Allard Terwel

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Wiegerinck
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Jörn-Ole Stellmann

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Tergooi MC

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Wiegerinck (architect & interieurarchitect); BoschSlabbers (landschapsarchitect); Royal HaskoningDHV (adviseur constructies / bouwfysica); Deerns (installaties); ABT (directievoering)
Naam gebruiker
Tergooi MC
Naam fotograaf
William Moore (exterieur); Hanne van der Woude (interieur)

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending