Categorie

Het DNA, de identiteit van Noord-Holland, nieuwe waarden en iconen, Mobiliteit en infrastructuur, Natuur, ecologie en biodiversiteit

Projectgegevens

Naam project
Trotse dragers van het landschap, visie polderlinten en bkp voor de erven
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Ruimtelijk kwaliteitsbeleid
Adres
Taurusavenue 100, 2132 LS
Plaats
Hoofddorp
Gemeente
Haarlemmermeer

Algemene toelichting op het project

Trotse dragers van het landschap, visie polderlinten Haarlemmermeer en beeldkwaliteitsplan voor de erven.

De polderlinten vormen verbindende lijnen in het landschap van de gemeente Haarlemmermeer. Ze geven maat en schaal aan het landschap, maken de seizoenswisselingen voelbaar en hebben een prachtige perspectiefwerking. Ze dragen bij aan de ontsluiting en waterhuishouding. De erven binnen de linten zorgen voor bedrijvigheid en van oudsher liggen er belangrijke ontmoetingsruimten, zoals bij de kerken, scholen en in de dorpscentra. We willen met deze visie de polderlinten behouden, versterken en doorontwikkelen.

Zowel in nieuw land als in oud land. De visie omvat zowel de rechte polderlinten in de Haarlemmermeerpolder als de linten in de noordelijke veenweidepolders langs het Oer-IJ. Onder de polderlinten verstaan we de zone van weg, bermen, begeleidende beplantingen, waterlopen en erven. De breedte varieert; deze is voor noord-zuidlinten 250 meter en voor oost-west linten 100 meter.

Oorspronkelijk hingen de polderlinten sterk samen met de agrarische omgeving. De ontsluiting, waterhuishouding, verkaveling en positie van de erven waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. De verstedelijkingsprocessen in de Haarlemmermeerpolder hebben die samenhang deels doorbroken. Delen van de polderlinten zijn gefragmenteerd of ‘losgezongen’ van hun context. In de noordelijke veenweidepolders staat het beeld van een samenhangend veenweidelandschap nog steeds overeind.

In de visie onderscheiden we vijf verschillende polderlint-contexten: Het agrarisch gebied, de parkzones, stedelijk gebied, energielandschappen en het veenweidegebied. Wij zien de polderlinten in de Haarlemmermeerpolder als structurerende lijnen die houvast geven aan vier belangrijke opgaven van onze tijd: ontwikkeling van een duurzaam watersysteem, meer biodiversiteit, een langzaam verkeersnetwerk en een aantrekkelijke woon- en werkomgeving.

De vier belangrijke opgaven pakken in de verschillende delen van de gemeente anders uit. In de stedelijke gebieden gaat het om de ontwikkeling van brede parkachtige zones, in agrarische gebieden om smallere zones die dienstbaar zijn aan het landbouwkundige gebruik. In de parkcontext ligt de nadruk op een eigentijds recreatie-programma waarbij goede mogelijkheden zijn voor verbrede bedrijfsvoering. Het energielandschap rond Schiphol vormt een samenhangend geheel tussen landschap en grootschalige zonnevelden met een vrije zone tot de weg van 125 meter. De context van het noordelijke veenweidegebied streeft naar behoud van het karakteristieke open landschap en een versterking van waterrijke randen en recreatief verkeer.

Indiener

Naam indiener
Marieke Adrichem

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Feddes Olthof en begeleidingsgroep Haarlemmermeer
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Feddes Olthof en begeleidingsgroep Haarlemmermeer

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Gemeente Haarlemmermeer

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Podium van Architectuur en diverse stakeholders
Naam fotograaf
Feddes Olthof, Theo Baart en Marieke Adrichem

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending