Categorie

Geschiedenis als drager, herkomstwaarde, herbestemming en hergebruik, Het DNA, de identiteit van Noord-Holland, nieuwe waarden en iconen

Projectgegevens

Naam project
Scheldeplein - Amsterdam
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Commerciele ruimtes, supermarkt, garage, bowling en uitbreiding met 9 appartementen.
Adres
Scheldeplein
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2023

Algemene toelichting op het project

In 2012 startte Dok architecten met het ontwerp voor de herontwikkelingsplannen van dit voormalig garagebedrijf aan het Scheldeplein. Het architecturaal verloederde pand onderging een complete renovatie waarmee het in originele grandeur is hersteld. De multifunctionaliteit van het gebouw is toegenomen door naast het al aanwezige programma een volledig nieuwe woonlaag toe te voegen.

Het ontwerp voor het Scheldeplein zoekt evenwicht tussen enerzijds het terugbrengen van het oorspronkelijke karakter en anderzijds de introductie van hedendaagse elementen die de al aanwezige schoonheid sublimeert. Hiervoor is nauwgezet de architectuurtaal van het bouwwerk en het omringende stedelijke weefsel bestudeerd, zodat het ontwerp harmonieert met haar context.

Bij de renovatie van het bouwwerk zijn verloren elementen teruggebracht. Zo is onder andere het natuursteen hersteld, het ronde balkon boven de entree is teruggeplaatst en ook de pui op de begane grond is geheel vervangen, geïnspireerd op de oorspronkelijke situatie. Als sluitstuk is de glazen lantaarn in hernieuwde vorm teruggeplaatst.

Het Scheldeplein is klaar voor de toekomst; de installaties van het aanwezige programma zijn vernieuwd en de kenmerkende glazen gevelelementen zijn vervangen voor geïsoleerde stalen profielen voorzien van dubbel glas. Ook de fundering is verzwaard met het oog op uitbreiding van het programma op het dak.

Op het dakvlak zijn negen appartementen gerealiseerd, bereikbaar via een gezamenlijke binnenstraat. De stilte, de rust van de gestucte wanden en de cortenstalen bakken met begroeiing doen je haast vergeten dat je midden op het drukke Scheldeplein bent. De appartementen vormen een vanzelfsprekende toevoeging aan het bestaande bouwwerk. Aan het Scheldeplein wordt het ritme van de stalen bloemkozijnen doorgezet in een kroon van lantaarns. Boven de stalen vliesgevel waar voorheen de autogarage zichtbaar werd gemaakt en waar later KNIJN bowling zich vestigde, komt de blokverhouding van het glas en het hellende dak terug. Een harmonieuze mix van heden en verleden.

Indiener

Naam indiener
Wouter Weelink

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Dok Architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Dok Architecten

Opdrachtgever

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Van Rossum Ingenieurs B.V., Kondor Wessels Amsterdam, Valstar Simonis, Peutz

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending