Categorie

Energietransitie, Klimaatadaptatie, duurzaamheid en circulariteit, Leefbaarheid, sociale cohesie, inclusiviteit, en toegankelijkheid'

Projectgegevens

Naam project
Upgrading 154 galerijwoningen H. Baskeweg
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
woongebouw
Adres
H. Baskeweg 3 t/m 155 (oneven) en 159 t/m 311
Plaats
Den Helder
Gemeente
Den Helder
Gerealiseerd in
2024
(Bruto) Oppervlak (m2)
13.706
Bouwsom (euro)
23.500.000

Algemene toelichting op het project

De metamorfose van twee galerijflats uit de jaren ’70 vindt plaats aan de Baskeweg te Den Helder. Door het gebruik van een innovatieve 3D-betonprintmethode worden grauwe, monotone flats onherkenbaar getransformeerd in sculpturale appartementengebouwen. Het eerste gebouw nadert de voltooiing, het tweede gebouw volgt later dit jaar.

Het ontwerp gaat uit van een levensduurverlenging van minstens 50 jaar. Het wonen in een galerijflat krijgt een nieuwe dimensie door de verlevendiging van de uitstraling en de toevoeging van kwaliteit zoals grotere, afwisselende buitenruimtes. Daarnaast worden de gebouwen verduurzaamd.

Naast de technische verduurzaming speelt de esthetische waarde van de gebouwen een grote rol: een “mooi” gebouw is per definitie duurzaam, het zal in stand gehouden worden.

Eenvormigheid maakt plaats voor hoogwaardige, esthetisch onvergelijkbare gebouwen met de allure van een mediterrane hoofdstad. Golvende balkons, dubbelgekromde, organische vormen rondom zorgen voor een totale gedaanteverwisseling. De transformatie wordt volledig in bewoonde toestand gerealiseerd, waardoor bewoners hun woning niet hoeven te verlaten.

De gevel is verdeeld in een plint, een middenstuk en een kroon. De dubbelhoge plint is uitgevoerd als colonnade. In het middenstuk worden op organische wijze de uitkragende balustrades van de vergrote balkons gekoppeld. In het gevelbeeld verspringen de gekoppelde balkons per woonlaag, hetgeen de gevel een dynamische uitstraling geeft. De bollende balkonbalustrades hebben een dubbelgekromde vorm en de balkonhekken gaan hierin mee. De balkongevel wordt via de kopgevel verbonden aan de galerijgevel. De kroonlijst is als beëindiging van het gebouw ontworpen en volgt de vormentaal van de plint en de balkongevel. De golvende vorm gaat over in een verticale kolomstructuur.

Om deze opmerkelijke metamorfose te realiseren, zijn 125 unieke geveldelen ontworpen. Het produceren van zoveel verschillende gevelelementen zou normaliter economisch niet haalbaar zijn, maar door de gekozen productiemethode (zonder mallen), kunnen individuele geveldelen worden geproduceerd met het gemak en tegen de kosten van serieproductie.

3D-betonprinten op deze schaal is niet eerder vertoond, het biedt architecten veel meer vormvrijheid dan bij traditionele productiemethoden. Veelvuldig en langdurig overleg heeft plaatsgevonden tussen de ontwerpers en de producenten. Niet alle vormen konden in eerste instantie geprint worden. Met vallen en opstaan werden de mogelijkheden van het 3D-betonprinten onderzocht waarbij telkens de grenzen werden opgezocht.

Indiener

Naam indiener
Helder Vastgoed BV

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Kokon Architectuur & Stedenbouw
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Ron Van Leeuwen (directeur/ architect / stedenbouwkundige), Thom Pegman (assistent-ontwerper), Peter van Middelkoop (projectleider / bouwfysicus), Wim Baas (projectleider / technisch ontwerper)

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Helder Vastgoed BV

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Kokon Architectuur & Stedenbouw B.V.; Bruil; Irg Ingenieursbureau Rijnders & De Groot; Pieters Bouwtechniek; Movares - adviseurs & ingenieurs; Renovum BV; Hi-Con Nederland B.V. Ultra-Hogesterktebeton; Aannemingsbedrijf A. Tuin Den Helder B.V.; Pluimers Isolatie, Helder Vastgoed Schilderwerken; Helder Vastgoed Onderhoud; Taylor elektrotechniek
Naam fotograaf
Ed den Hartog

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending