Handreiking Religieus erfgoed in beweging
Religieus erfgoed in beweging, samen werken aan de toekomst: inspiratie voor gemeenten
De handreiking Religieus erfgoed in beweging, samen werken aan de toekomst: inspiratie voor gemeenten staat boordevol praktijkvoorbeelden en interviews. Deze handreiking is bedoeld om gemeenten, mét en zonder kerkenvisie, inspireren en aanmoedigen om actief aan de slag te gaan met religieus erfgoed. Naast voor gemeentelijke bestuurders en medewerkers, is de handreiking interessant voor anderen die zich bezighouden met (onderzoek naar) religieus erfgoed.
De 44 voorbeelden in deze handreiking geven inzicht in verschillende acties en werkwijzen die door gemeenten zijn geïmplementeerd en illustreren hoe gemeenten vanuit verschillende invalshoeken met religieus erfgoed aan de slag zijn gegaan. Thema’s in de handreiking zijn:
- Communicatie
- Domeinoverstijgend
- Duurzaamheid
- Erfgoedbeleid
- Gebruik en toekomst
- Procesverloop
- Ruimtelijk beleid
Tussen de themahoofdstukken door zijn interviews te vinden met personen die vanwege hun werk of persoonlijke leven te maken hebben met religieus erfgoed of de thema’s in de handreiking. De interviews bieden inzichten en inspirerende persoonlijke verhalen. Bovendien is een apart hoofdstuk gewijd aan religieus erfgoed en de Omgevingswet, vanwege de actualiteit en relevantie van het onderwerp als het gaat om de borging daarvan in het gemeentelijk beleid.
MOOI Noord-Holland is betrokken geweest bij het onderzoek naar de verschillende praktijkvoorbeelden en religieus erfgoed onder de Omgevingswet, het uitvoeren van interviews, en het schrijven van de handreiking. De handreiking is in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Federatie Grote Monumentengemeenten, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Projectbureau Toekomst Religieus Erfgoed opgesteld en is het resultaat van samenwerking tussen MOOI Noord-Holland, het Oversticht, Gelders Genootschap en Erfgoed.nu.
De handreiking is nu online in te zien.
(Beeld: Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Federatie Grote Monumentengemeenten (FGM) en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Programma Toekomst Religieus Erfgoed (PTRE).)