THETIDA-project
Sinds 2023 onderzoekt het THETIDA-project de impact van klimaatverandering op erfgoed in kustgebieden, met Living Labs in onder andere het IJsselmeergebied.

Beeld: André Russcher
Klimaat en erfgoed
Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor cultureel erfgoed in kustgebieden? Die vraag onderzoekt een interdisciplinair team van onderzoekers, experts en professionals sinds 2023 in het THETIDA-project. MOOI Noord-Holland neemt deel aan het project als partnerorganisatie van de Technische Universiteit Eindhoven (TUe). Mooi Noord-Holland en raakte betrokken omdat het al uitgebreide kennis over het onderwerp opdeed in het IJsselmeergebied, onder andere tijdens het rondreizende activiteitenprogramma ONGEZOUTEN dat het gesprek over de omgevingskwaliteit in de kustgebieden stimuleerde.
De onderzoekers van Thetida maken onder meer gebruik van innovatieve technologische tools en participatieprocessen in zogenoemde living labs. Het project heeft zeven pilots door heel Europa, waaronder het IJsselmeergebied.
De TUe en MOOI Noord-Holland richten zich op de sociaal-maatschappelijke dimensie van THETIDA. Immers, de effecten van klimaatverandering op erfgoed zijn met name zichtbaar en voelbaar voor de lokale gemeenschap van het IJsselmeergebied. Het is dus essentieel om hen bij het project te betrekken. Zo worden via living labs participatieve gesprekken en excursies door het gebied georganiseerd. Ook kan gezamenlijk aan toekomstscenario’s voor locaties en gebieden gewerkt worden.
Gemaal de Poel, gemeente Waterland
MOOI Noord-Holland en TUe hebben in het voorjaar van 2025 een living lab in het IJsselmeergebied in de gemeente Waterland georganiseerd. Daarbij is ingezoomd op de dijk tussen Monnickendam en Marken en is er bijzondere aandacht voor het oude Gemaal de Poel. In het voorjaar organiseerden TUe-studenten vanuit het oude gemaal een vaarexpeditie en een publieksgesprek over de toekomst van het gemaal.
- Over het gesprek verscheen een artikel in het Noord-Hollands Dagblad
- Omroep Pim deed verslag van de vaarexpeditie en het toekomstgesprek (zie video)