Graag nodigen we je uit om mee te doen aan twee inspirerende activiteiten met betrekking tot belangrijk watererfgoed aan de Noord-Hollandse IJsselmeerkust. Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering op erfgoed in kustgebieden en wat zijn de gevolgen, kansen en mogelijkheden voor de dijk tussen Monnickendam en Marken (gemeente Waterland) en meer specifiek het oude Gemaal de Poel? Tijdens een wandeling door het gebied en over de dijk leer alles over de geschiedenis van het gebied rondom Gemaal De Poel, leer je meer over klimaateffect op de IJsselmeerkust en praat je mee over de toekomst van gemaal de Poel en ander watererfgoed.

Noteer alvast in je agenda

  • Zaterdag 22 maart van ca. 10.00 – 13.00 uur – Expeditie Gemaal de Poel + omgeving
  • Donderdag 17 april van 19.00 – 21.30 uur – Toekomstgesprek Gemaal de Poel 

Waarom organiseren we deze bijeenkomst?  

Sinds 2023 werkt een interdisciplinair team van onderzoekers, experts en professionals samen binnen het THETIDA-project om onderzoek te doen naar de gevolgen van klimaatverandering op cultureel erfgoed in kustgebieden. Dit doen ze onder meer door het inzetten van innovatieve technologische tools en participatieprocessen in zogenoemde Living Labs. Het project kent 7 pilots door heel Europa: het IJsselmeergebied is hier één van. Lees meer over dit onderzoeksproject via: https://thetida.eu/home.

MOOI Noord-Holland neemt deel aan het THETIDA-project als partnerorganisatie van de Technische Universiteit Eindhoven (TUe). In samenwerking met de TUe legt MOOI Noord-Holland gedurende het project de nadruk op de sociaal-maatschappelijke dimensie van THETIDA. Aangezien de effecten van klimaatverandering op erfgoed met name zichtbaar en voelbaar zijn voor de lokale gemeenschap van het IJsselmeergebied, is het van groot belang om hen actief bij het project te betrekken. Dit zal o.a. worden gedaan door middel van het opzetten van Living Labs waarbinnen bijvoorbeeld participatieve gesprekken en excursies door het gebied georganiseerd worden. Ook kan gezamenlijk aan toekomstscenario’s voor locaties en/of gebieden gewerkt worden.  

Gemaal de Poel, gemeente Waterland

MOOI Noord-Holland en TUe organiseren een Living Lab in gemeente Waterland. Binnen dit Living Lab wordt ingezoomd op de dijk tussen Monnickendam en Marken en is er bijzondere aandacht voor het oude Gemaal de Poel. In het voorjaar van 2025 zullen we een aantal activiteiten organiseren rondom de toekomst van het Gemaal de Poel waarmee we samen met alle betrokkenen en belanghebbenden kennis willen uitwisselen over verleden, heden en toekomst van dit veelzeggende watererfgoed en elkaar willen inspireren.

We nodigen jou als professional, betrokkene of geïnteresseerde van harte uit om bij deze activiteiten te zijn en mee te doen in het gesprek. Dat doen we uiteraard op de plek zelf en liefst met een zo divers mogelijk gezelschap. Met onze laarzen aan trekken we het gebied in, krijgen we uitleg van landschapshistorici, natuurkenners, waterbeheerders en erfgoeddeskundigen en luisteren we naar een jonge generatie studenten van de TUe wat hun ideeën zijn. Ga mee op pad in ons Living Lab en participeer in een inspirerend toekomstgesprek over dit mooie kustgebied.

Laat weten dat je komt!

Je kunt je aanmelden voor één of beide bijeenkomsten via onderstaand formulier. We hopen je dan te ontmoeten! Je kan je ook aanmelden voor onze mailingen om op de hoogte te blijven.

Ik ben aanwezig bij *

(Beeldverantwoording: Gemaal de Poel, gemeente Waterland. Foto: MOOI Noord-Holland)