
Graag nodigen we je uit om mee te doen aan een inspirerende activiteit met betrekking tot belangrijk watererfgoed aan de Noord-Hollandse IJsselmeerkust. Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering op erfgoed in kustgebieden en wat zijn de gevolgen, kansen en mogelijkheden voor het gebied rondom het oude Gemaal de Poel in gemeente Waterland? Tijdens een Toekomstgesprek hebben we het over klimaateffect op de IJsselmeerkust en over de toekomst van gemaal de Poel en ander watererfgoed
Waarom organiseren we deze bijeenkomst?
Sinds 2023 werkt een interdisciplinair team van onderzoekers, experts en professionals samen binnen het THETIDA-project om onderzoek te doen naar de gevolgen van klimaatverandering op cultureel erfgoed in kustgebieden. Dit doen ze onder meer door het inzetten van innovatieve technologische tools en participatieprocessen in zogenoemde Living Labs. Het project kent 7 pilots door heel Europa: het IJsselmeergebied is hier één van. Lees meer over dit onderzoeksproject via:: https://thetida.eu/home
MOOI Noord-Holland neemt deel aan het THETIDA-project als partnerorganisatie van de Technische Universiteit Eindhoven (TUe). In samenwerking met de TUe legt MOOI Noord-Holland gedurende het project de nadruk op de sociaal-maatschappelijke dimensie van THETIDA. Aangezien de effecten van klimaatverandering op erfgoed met name zichtbaar en voelbaar zijn voor de lokale gemeenschap van het IJsselmeergebied, is het van groot belang om hen actief bij het project te betrekken. Dit zal o.a. worden gedaan door middel van het opzetten van Living Labs waarbinnen bijvoorbeeld participatieve gesprekken en excursies door het gebied georganiseerd worden. Ook kan gezamenlijk aan toekomstscenario’s voor locaties en/of gebieden gewerkt worden.
Gemaal de Poel, gemeente Waterland
MOOI Noord-Holland en TUe organiseren een Living Lab in gemeente Waterland. Binnen dit Living Lab wordt ingezoomd op het gebied achter de Zeedijk in gemeente Waterland en is er bijzondere aandacht voor het oude Gemaal de Poel. Samen met betrokkenen en belanghebbenden in het gebied willen we kennis uitwisselen over verleden, heden en toekomst van dit gebied en het veelzeggende watererfgoed.
Praat mee!
Op zaterdag 22 maart verkenden we met een groep experts en geïnteresseerden het gebied tussen Zuiderwoude en De Poel. We kregen al varend verschillende toelichtingen over de ontstaansgeschiedenis van het cultuurlandschap van dit deel van Waterland, over het ontstaan en de toekomst van het veenweidegebied en over de ontwikkelingen in het watermanagement. Alle informatie biedt de nodige context voor het gesprek dat we op donderdag 17 april organiseren over de toekomst van het oude Gemaal De Poel: een belangrijk voorbeeld van watererfgoed in een gebied in transitie. Omroep Pim maakte er een korte informatieve documentaire over. Was je niet mee op vaartocht, maar wil je wel meepraten op 17 april? Dat kan!
Programma donderdag 17 april
19.00 uur Inloop in Gemaal De Poel
19.30 uur Aanvang programma o.l.v. Marlies Buurman (MOOI Noord-Holland) en Deniz Ikiz (TU Eindhoven, Built Environment)
19.40 uur Verrassingsoptreden
20.00 uur Toekomstgesprek o.l.v. Jan-Richard Kikkert
21.00 uur Netwerkborrel
21.30 uur Slot
Belangrijke informatie
Kom je wandelend of fietsend: perfect! We zullen zorgen voor een veilige oversteek van de dijk naar het gebouw. Kom je met de auto? Dan vraagt dit om een ruim tien minuten extra tijd: het gemaal biedt namelijk geen parkeermogelijkheden. Het is raadzaam om in Monnickendam te parkeren en over de dijk naar het gemaal te wandelen.
Laat weten dat je komt!
Je kunt je aanmelden voor de bijeenkomsten via onderstaand formulier. We hopen je dan te ontmoeten! Je kan je ook aanmelden voor onze mailingen om op de hoogte te blijven.
(Beeldverantwoording: Gemaal de Poel, gemeente Waterland. Foto: MOOI Noord-Holland & André Russcher)