Hoofdstuk 4

Uw adviezen in 2020

4.1 Effect van de adviezen

De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2020 zijn vrijwel alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W. (Over het precieze aantal is geen informatie bekend.)

Aandacht voor sociale veiligheid

Bij de uitbreiding van de fietsenstalling bij het station Bloemendaal aan de Zuider Stationsweg heeft de commissie haar zorgen geuit over de sociale veiligheid van de plek. Als reactie gaf de opdrachtgever aan begrip te hebben voor de uitgesproken zorg en dat aan de nieuwste verlichtingseisen zou worden voldaan.

Effect van de advisering

De zoektocht naar een voldoende ondergeschikt bijgebouw bij een monument aan de Brederodelaan (voormalige dienstwoning behorend bij het vm. Prov. Ziekenhuis) vraagt wat geduld. Wat begon als een bijgebouw met een met riet bedekte mansardekap eindigde uiteindelijk, via een tweede voorstel voor een geknikt lessenaars dak bij een bijgebouw met een zinken, asymmetrisch zadeldak.

Impressie nieuw bijgebouw Brederodelaan te Bloemendaal

4.2 Adviezen ruimtelijke plannen

In 2020 is de commissie betrokken geweest bij vier ruimtelijke plannen, zoals bij het plaatsen van ledverlichting op het sportcomplex aan de Aelbertsbergweg en het plaatsen van hekken (tijdelijk) ten behoeve van een begrazingsonderzoek in Park Zuid Kennemerland.

Sportcomplex Aelbertsbergweg

4.3 Kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling

De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. Voor de gemeente Bloemendaal hebben wij de volgende ondersteunende activiteiten uitgevoerd:

  • De commissie is betrokken geweest bij het Ruimtelijk Programma van Eisen voor Vitaal Vogelenzang. Het betreft de herontwikkeling van het zuidwestelijke deel van Vogelenzang: het verplaatsen en aanleggen van sportvelden / accommodaties, het realiseren van woningbouw en het aanleggen van openbaar toegankelijk gebied;
  • In samenwerking met de gemeente en de historische verenigingen van Bloemendaal is, naar aanleiding van een onderzoek naar naoorlogse bouwkunst een shortlist van wederopbouw monumenten gemaakt;
  • Het Kwaliteitsteam Bloemendaal aan Zee, met de vaste leden Nico Zimmermann en Richard Colombijn, heeft een toelichting gegeven op een tweetal zienswijzen waarin bezwaren waren geformuleerd betreffende het ontwerp van het hotel aan de Zeeweg.
Naoorlogse bouwkunst: plan voor arbeiderswoningen aan de Donkerelaan, foto uit 1941

4.4 Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland

Medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten kunnen bij het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland terecht met vragen over alles wat met erfgoed en cultuurlandschap te maken heeft. Het Steunpunt is een samenwerking tussen MOOI Noord-Holland en Stichting NMF en wordt mogelijk gemaakt door provincie Noord-Holland en de RCE. Het Steunpunt organiseert diverse netwerk- en kennisbijeenkomsten door het jaar heen en levert informatie over erfgoed in de Omgevingswet en het landschaps- en erfgoedbeleid van diverse overheden. Ook kunnen gemeenten concrete zaken voordragen voor een expertmeeting, een onderzoek of als interessant voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid en herbestemming of het inpassen van zonnevelden in een kwetsbaar cultuurlandschap. Kijk voor inspiratie en voorbeelden eens op www.steunpunterfgoednh.nl. De Steunpunt-kaartviewer biedt een rijke bron aan informatie over allerlei erfgoedzaken, ook in uw gemeente.

Voor de eigenaar van een monumentale woning aan de Midden Duin en Daalseweg gebouw in een Engelse villastijl wordt door het Steunpunt een expertsessie georganiseerd. Een groep van deskundigen gaat nu aan de slag om een innovatieve, monumentwaardige en economisch haalbare oplossing te zoek voor het duurzaamheidsprobleem.

Villa aan de Midden Duin en Daalseweg in de Engelse villastijl Queen Anne

Namens de gemeente Bloemendaal hebben de volgende medewerkers gebruik gemaakt van het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland:

  • Paul Schaapman (erfgoed adviseur) heeft in februari de bijeenkomst van het Erfgoedteam “wat behouden we eigenlijk” bijgewoond;
  • Valerie Witte (beleidsmedewerker wonen), Hessel Kruisman (coördinator duurzaamheid) en Mariëlle Wetter (stedenbouwkundig adviseur) waren aanwezig bij de bijeenkomst van het Erfgoedteam “verduurzaming en wederopbouwwijken”;
  • Ivo Honingh heeft de masterclass “gevelmetselwerk, voegwerk en natuursteen” gevolgd;
  • Bij de masterclass “erfgoed en de omgevingsvisie” en de masterclass “gebiedsbiografie” was Mariëlle Wetter (stedenbouwkundig adviseur) aanwezig;
  • Marielle Wetter (stedenbouwkundig adviseur) nam in december deel aan de bijeenkomst van het Erfgoedteam “verduurzaming (monumenten-) beleid”.
Erfgoed in de omgevingsvisie