Hoofdstuk 4

Uw adviezen in 2020

4.1 Effect van de adviezen

De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2020 zijn alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W.

4.2 Adviezen ruimtelijke plannen

De ervaring is dat steeds meer gemeenten de weg vinden naar de Welstandscommissie om ruimtelijke plannen te bespreken of om van gedachten te wisselen over de stedenbouwkundige setting van gebouwen op de kavel. In Castricum is dit nog niet aan de orde geweest. Wel is het zo dat één van de commissieleden zitting heeft in het Q-team Zandzoom Limmer Linten. Hierdoor is zij in een vroeg stadium betrokken bij de plannen.

De voorzitter van de commissie is landschapsarchitect. Er kan daarom ook een beroep gedaan worden op de commissie als het gaat om de inrichting van de openbare ruimte, het water en landschap. Het is de kracht van de commissie dat er expertise is om verschillende schaalniveaus.

4.3 Kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling

De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit.

Sinds maart 2020 maakt Willemien van Duijn, als afgevaardigde vanuit de Welstandscommissie, deel uit van het kwaliteitsteam Duin en Bosch en kwaliteitsteam Limmer Linten.

Kwaliteitsteam Duin en Bosch

Het kwaliteitsteam Duin en Bosch is in 2020 vijf keer bij elkaar gekomen. Plannen voor deelontwikkelingen werden gepresenteerd en getoetst aan het document “Duin en Bosch. Structuurvisie – Inrichtingsontwerp – Beeldkwaliteitplan”.

Vanuit welstandsoogpunt worden de voorgelegde plannen niet alleen op zichzelf gewaardeerd maar ook in de context van dit Rijksmonumentale plangebied. Als beeldkwaliteitsregime is in het beleidsstuk omschreven dat de oorspronkelijke chaletarchitectuur de drager is, en blijft, van de bestaande en nieuwe bouwwerken: “Omdat er voor Duin en Bosch gestreefd wordt naar een samenhangend en eenduidig totaalbeeld, vormt de afstemming op de overheersende architectonische stijl het uitgangspunt. Daarbij is het van belang dat wordt ingespeeld op de specifieke karakteristiek van de verschillende deelgebieden die voortkomen uit de stedenbouwkundige opzet en landschappelijke inpassing.”

Een letterlijke vertaling van de Chaletstijl is voor de nieuwbouw niet per se het uitgangspunt, maar:

“Wel wordt gestreefd naar een actuele vertaling die recht doet aan een dergelijke verfijning in de detaillering.”

De plannen die in 2020 zijn gepresenteerd en besproken in het kwaliteitsteam betreffen zowel appartementengebouwen van corporaties als particuliere initiatieven.

Voorafgaand aan de kwaliteitsteam overleggen worden plannen voorgelegd aan de klankbordgroep bestaande uit bewoners en belanghebbenden van het Duin en Bosch terrein. De klankbordgroep vervult daarbij een adviserende rol naar het Kwaliteitsteam, na afloop van elk overleg wordt vastgelegd welke adviezen worden overgenomen en welke niet, of deels.

Voorgevel gebouw Duin en Bosch, Bureau Bos

Kwaliteitsteam Limmer Linten

 Het Kwaliteitsteam Limmer Linten is in 2020 drie keer bij elkaar gekomen. Van verschillende deelgebieden in ontwikkeling werden de stedenbouwkundige plannen gepresenteerd en afgestemd. Deze grotere deelgebieden, de zogenaamde velden, liggen veelal in het welstandsluwe gebied. De ontwikkelende partij (GEM) heeft voor de gebieden (B, E, I, F, G en K) zelf beeldkwaliteitskaders opgesteld. Deze kaders verschillen per gebied en zijn voorgelegd aan het Kwaliteitsteam.

Individuele kavels liggen voornamelijk aan het lint, in het bijzondere welstandsgebied. Deze plannen worden soms ook al voorgelegd in het Kwaliteitsteam maar meestal worden die alleen door de welstandscommissie getoetst. Sinds het najaar van 2020 vindt er een exercitie plaats om de beleidsstukken omtrent het gebied Zandzoom naast elkaar te leggen, te wegen en zo nodig te herzien. Door deze exercitie werd duidelijk dat de beeldkwaliteit in de stukken soms verschillend omschreven staat. In 2005 is de beeldkwaliteit bijvoorbeeld uitgebreid omschreven in het BKP “Wonen in het groen Heiloo/Limmen”. In jaren daarop volgend zijn gebieden die in dit BKP omschreven worden, afgeschaald naar welstandsluwe gebieden. Voor het gehele gebied Limmer Linten wordt de Gebiedsvisie Zandzoom Limmen gehanteerd. De spelregels zijn geordend op buurt- en wegniveau, architectuur wordt hierin zeer summier omschreven. Plannen worden daarom vanuit welstandelijk oogpunt getoetst aan de criteria zoals benoemd in de gemeentelijke welstandsnota, geordend naar welstandsgebied.

Verdere ondersteunende activiteiten die door stichting MOOI Noord-Holland kunnen worden uitgevoerd zijn:

  • Omgevingsgesprekken: bijvoorbeeld de Ervenconsulent. De gemeente heeft hiervan in het verleden verschillende malen gebruik gemaakt;
  • Beleidsontwikkeling: ondersteuning in verschillende fasen van beleidsontwikkeling. Agenderen, stimuleren, (ontwerpend) onderzoek, visievorming, regelgeving, beleidsnota’s, opstellen van procedures, evaluatie en actualisatie. De gemeente Castricum heeft bijvoorbeeld de opdracht gegeven om de huidige welstandsnota te actualiseren tot een heldere, compacte en bruikbare nota, met een vergelijkbare opzet en structuur als de nieuwe nota’s van de overige BUCH gemeenten;
  • Deelname van ambtenaren aan bijeenkomsten.
Overleg met ambtenaren over de inrichting van een gemeentelijke adviescommissie

4.4 Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland

Medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten kunnen bij het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland terecht met vragen over alles wat met erfgoed en cultuurlandschap te maken heeft. Het Steunpunt is een samenwerking tussen MOOI Noord-Holland en Stichting NMF en wordt mogelijk gemaakt door provincie Noord-Holland en de RCE. Het Steunpunt organiseert diverse netwerk- en kennisbijeenkomsten door het jaar heen en levert informatie over erfgoed in de Omgevingswet en het landschaps- en erfgoedbeleid van diverse overheden. Ook kunnen gemeenten concrete zaken voordragen voor een expertmeeting, een onderzoek, als interessant voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid en herbestemming, of het inpassen van zonnevelden in een kwetsbaar cultuurlandschap. Kijk voor inspiratie en voorbeelden eens op www.steunpunterfgoednh.nl. De Steunpunt-kaartviewer biedt een rijke bron aan informatie over allerlei erfgoedzaken, ook in uw gemeente.

De gemeente Castricum heeft ook gebruik gemaakt van het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland. Ambtenaren zijn aanwezig geweest bij bijeenkomsten van het Erfgoedteam, Netwerkbijeenkomsten, masterclasses en de zomerexcursie.

Zomerexcursie Erfgoedteam Steunpunt, foto André Russcher