Monument/herbestemming in Den Helder

Stadhuis Den Helder, Rijkswerf Willemsoord

Wat betreft de herbestemming van erfgoed was de planvorming rond het nieuwe stadhuis op Rijkswerf Willemsoord wellicht het meest in het oog springend voor Den Helder.

Rijkswerf Willemsoord. Beeld: Beeld: Office Winhov/ Van Hoogevest Architecten

Wat betreft de herbestemming van erfgoed was de planvorming rond het nieuwe stadhuis op Rijkswerf Willemsoord wellicht het meest in het oog springend voor Den Helder. Het rijksmonumentale Gebouw 66 vormt straks het onderkomen voor de publieksfuncties van het nieuwe stadhuis. Het vrijwel vierkante grondplan van de voormalige negentiende-eeuwse mastenloods leent zich bij uitstek voor het realiseren van nieuwe, (semi-) openbare ruimte. Office Winhov en Van Hoogevest Architecten creëren hierin een binnenstraat die de kade aan de zuidzijde van het gebouw zal verbinden met het natte dok en Gebouw 72.

Dit naastgelegen pand maakt ook onderdeel uit van het nieuwe stadhuiscomplex. Hier vinden de gemeenteambtenaren hun werkplek. Hoewel geen monument, is Gebouw 72 wel degelijk ook een bijzonder gebouw, van grote cultuurhistorische waarde. Ondanks dat de gevel van het gebouw wordt vervangen, blijft het stoere, robuuste karakter van het gebouw met de kenmerkende betonstructuur intact, een aspect waar ook de commissie zich sterk voor heeft gemaakt. De commissie is zeer te spreken over de zorgvuldige aanpak van het plan en is overtuigd dat het plan betekenis toevoegt aan de werf en Den Helder.

Gebouw 66, Rijkswerf Willemsoord. Beeld: Office Winhov/ Van Hoogevest Architecten
Gebouw 72, Rijkswerf Willemsoord. Beeld: Beeld: Office Winhov/ Van Hoogevest Architecten