Hoofdstuk 4

Uw adviezen in 2020

4.1 Effect van de adviezen

De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2020 zijn vrijwel alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W. Slechts eenmaal is het college contrair gegaan met het advies.

4.2 Adviezen ruimtelijke plannen

Naast het beoordelen van bouwplannen aan een welstandelijke toets zijn zowel de CRK als de GAO breed inzetbaar voor verschillende ruimtelijke doelen. In 2020 is de commissie CRK betrokken geweest bij nieuwe ruimtelijke plannen, zoals ’t Laar in Julianadorp, maar ook bij recreatieparken Noorder Sandt en Ooghduyne. Daarnaast is de CRK ook betrokken geweest bij Mariëndal in samenwerking met een ervenconsulent. De GAO heeft de betrokkenheid bij dergelijke plannen in de loop van 2020 overgenomen.

4.3 Kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling

De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. Voor Den Helder zijn wij betrokken geweest bij de voorbereidingen op de Omgevingswet en de daarbij horende overstap van een CRK naar de GAO. Ook helpen de adviseurs van MOOI Noord-Holland de gemeente bij het opstellen van een Gebiedsbiografie en een Kerkenvisie, beide documenten hebben een inventariserende insteek die de gemeente gebruikt bij het formuleren en afwegen van toekomstig beleid.

4.4 Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland

Medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten kunnen bij het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland terecht met vragen over alles wat met erfgoed en cultuurlandschap te maken heeft. Het Steunpunt is een samenwerking tussen MOOI Noord-Holland en Stichting NMF en wordt mogelijk gemaakt door provincie Noord-Holland en de RCE. Het Steunpunt organiseert diverse netwerk- en kennisbijeenkomsten door het jaar heen en levert informatie over erfgoed in de Omgevingswet en het landschaps- en erfgoedbeleid van diverse overheden. Ook kunnen gemeenten concrete zaken voordragen voor een expertmeeting, een onderzoek of als interessant voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid en herbestemming of het inpassen van zonnevelden in een kwetsbaar cultuurlandschap. Kijk voor inspiratie en voorbeelden eens op www.steunpunterfgoednh.nl. De Steunpunt-kaartviewer biedt een rijke bron aan informatie over allerlei erfgoedzaken, ook in uw gemeente.

De gemeente Den Helder heeft ook gebruik gemaakt van het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland.

  • Op 27 mei 2020 organiseerde het Erfgoedteam van het Steunpunt de bijeenkomst Verduurzaming van Wederopbouwwijken. Deze bijeenkomst is bezocht door Frits op ten Berg, stedenbouwkundige van de gemeente Den Helder.
  • Op 20 augustus 2020 organiseerde het Erfgoedteam van het Steunpunt de bijeenkomst Vondstmeldingen in de gemeentelijke praktijk. Deze bijeenkomst is bezocht door Inge Kalle-Den Oudsten, adviseur erfgoed en monumenten van de gemeente Den Helder.
  • Op 2 november 2020 organiseerde het Steunpunt de masterclass Gevelmetselwerk, voegwerk en natuursteen. Deze bijeenkomst werd bezocht door Richtsje de Boer, vergunningverlener bij de gemeente Den Helder.
  • Op 9 november 2020 organiseerde het Steunpunt de masterclass Dakbedekking en goten. Deze bijeenkomst is bezocht door Richtsje de Boer, vergunningverlener bij de gemeente Den Helder.
  • Op 19 november 2020 organiseerde het Steunpunt de masterclass Kozijnen, beglazing, houtrot en houtaantasters. Deze bijeenkomst is bezocht door Arjen Nauta, vergunningverlener bij de gemeente Den Helder.
  • Op 3 december 2020 organiseerde het Steunpunt de masterclass Gebiedsbiografie. Deze bijeenkomst is bezocht door Inge Kalle-Den Oudsten, adviseur erfgoed en monumenten van de gemeente Den Helder.