Klein plan in Edam

De herinrichting van de Joodse Begraafplaats

De Joodse Begraafplaats in Edam ligt net buiten de voormalige stadspoort zoals dat in het verleden gebruikelijk was voor begraafplaatsen, en is aangewezen als gemeentelijk monument.

De Joodse Begraafplaats in Edam ligt net buiten de voormalige stadspoort zoals dat in het verleden gebruikelijk was voor begraafplaatsen, en is aangewezen als gemeentelijk monument. De begraafplaats wordt heringericht. De bestaande ligusterhaag rondom de begraafplaats wordt verwijderd en vervangen door beukenhagen zoals bij meerdere Joodse begraafplaatsen in Nederland het geval is. Om de beslotenheid te benadrukken is gekozen om aan de noord- en oostzijde achter de haag leilindes te plaatsen. Aan de noordzijde wordt de haag verplaatst omdat uit archeologisch onderzoek is gebleken dat de begraafplaats vroeger groter is geweest en dat onder de bestaande haag aan de noordzijde nog graven liggen. De entreepoort wordt gereconstrueerd en teruggeplaatst aan de lange zijde in de buurt van de oorspronkelijke plaats op de hoek Oorgat/Klundert. De gedenksteen ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog wordt verplaatst naar het monument aan de overzijde van de straat. Verder wordt een betonnen standaard voor het begraafboek aangebracht dat deels in epoxy zal worden gegoten.

De commissie kan zich goed vinden in het plan. Het plaatsen van het begraafboek draagt bij aan het wegnemen van de anonimiteit en het plaatsen van een hogere haag past beter van het besloten karakter van een begraafplaats. De commissie is adviseert af te zien van de leilindes. Dit levert naar mening van de commissie een niet passend beeld op, meer refererend aan landhuizen en landgoederen. Met het vervallen van de leilindes blijft het beeld sober en strak.

Op deze ansichtkaart van het Oorgat is de links de oude toegangspoort van de begraafplaats te zien. Beeld: Vereniging Oud Edam
Schetsontwerp nieuwe toegangspoort. Beeld: De Edamse School