Voorwoord

Groen wordt in de bebouwde omgeving steeds belangrijker als onderdeel van klimaatadaptatie. De klimaatverandering zorgt de laatste jaren voor steeds grotere  weersextremen jaarrond met veel drogere zomers – met kortdurende, maar intense piekbuien – en nattere winters. Die extremen zorgen ervoor dat we bij alle plannen oog moeten hebben voor ruimte voor waterberging, de doorlatendheid van de ondergrond en de kwaliteit van het groen. Dit betekent bijvoorbeeld een zeer zorgvuldige omgang met bestaande bomen bij bouwopgaven. Juist bestaande bomen slaan CO2 op, kunnen zorgen voor een natuurlijke airco en zo hittestress in de bebouwde kom verminderen en daarmee de kwaliteit van de directe leefomgeving sterk verbeteren. Het zou goed zijn als de gemeente Heemskerk – vooraf aan de beoordeling door de commissie – een check uitvoert op perceelsniveau op de aanwezigheid van vitale en waardevolle bomen en daar een waardering aankoppelt, zodat we die beoordeling kunnen meewegen in de integrale afweging door de commissie. Tegelijkertijd is de commissie alert op de toevoeging van nieuwe bomen, in harmonie met de architectuur.

Het plan Marytgen, schuin tegenover het gemeentehuis, lijkt een goed voorbeeld hoe zorgvuldig is omgegaan met een bestaande boom op de hoek van de straat, waarbij de standplaats van de boom is aangegrepen om een bijzondere openbare ruimte te creëren, met volop schaduw. Een ander voorbeeld is de ontwikkeling van de tuincentrumlocatie op de hoek van de Duitslandlaan, waarbij zorgvuldig is gekeken – op verzoek van de commissie – naar het bestaand ebomenbestand en de betekenis van het aangrenzende langgerekte parkgebied als geheel.

Er is in 2020 sprake geweest van een goede en prettige samenwerking met de plantoelichters, de heren Backer en Cairo. Het zou prettig zijn als er op korte termijn weer een gemeentelijk stedenbouwkundige aanwezig is als gesprekspartner voor de commissie

Ir. Peter de Ruyter, landschapsarchitect

voorzitter welstandscommissie Heemskerk