Hoofdstuk 4

Uw adviezen in 2020

4.1 Effect van de adviezen

De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2020 zijn alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W.

De Welstandscommissie tracht ook altijd suggesties te doen die meer dan alleen een aanvraag betreffen. Een van de plannen die bij de Welstandscommissie langs is gekomen betreft de revitalisatie van het winkelcentrum aan het Europaplein. Alle ingrepen die in de loop der tijd zijn toegevoegd worden gelukkig weer tot een geïntegreerd geheel samengebracht. Er zijn wel twijfels over de entree tot de appartementencomplex aan de rechterzijkant van het winkelcentrum. Deze ligt achteraf tegen een droogloop van een buurpand. Het gevaar van sociale onveiligheid is reëel. Bovendien is er weinig relatie met de droogloop van het buurpand. Op de suggestie van de Welstandscommissie is een overleg gestart met de eigenaar van het buurpand om de nieuwe entree en de droogloop volledig te integreren tot een nieuw gebied, met eenzelfde vormgeving. De architect heeft dit verbeeld in een optie. De commissie hoopt van harte dat dit overleg zijn vruchten zal afwerpen en dat deze optie gekozen wordt. Het komt de kwaliteit van de omgeving zeer ten goede.

Entree aan de Beneluxlaan, bestaande situatie, foto EUP Design
Gebied met afgestemde uitstraling. Daklichten in het dakdeel tussen doorgang en entree maken het geheel licht en aangenaam, EUP Design
Het toevoegen van dakopeningen maakt de doorgang minder donker en groen dat over de rand hangt maakt de sfeer vriendelijker

4.2 Adviezen ruimtelijke plannen

In 2020 is een aantal ruimtelijke plannen aan de orde geweest, zoals aan de Kleine Houtweg (De Splinter) en de Duitslandlaan. Vaak waren deze plannen al redelijk ver in het proces. De commissie doet de aanbeveling om bij dergelijke grootschalige projecten bij voorkeur in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken te worden. De commissie bestaat uit leden met verschillende expertises. Zij kan ook meedenken ten aanzien van de openbare ruimte, het water, het landschap, nieuwe vormen van energieopwekking.

Bouwvolumes in relatie tot de bestemmingsplankaart De Splinter, HeicoHulsker, house of architects
Analyse twee woontorens aan de Duitslandlaan, Kerssens de Ruiter architecten

4.3 Kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling

De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. Te denken valt aan:

  • Omgevingsgesprekken: bijvoorbeeld de Ervenconsulent. De gemeente heeft hiervan in het verleden verschillende malen gebruik gemaakt;
  • Procesbegeleiding: supervisie, deelname aan een projectteam of werkgroep;
  • Beleidsontwikkeling: ondersteuning in verschillende fasen van beleidsontwikkeling;
  • Deelname van ambtenaren aan bijeenkomsten. Stedenbouwkundige van de gemeenten nemen geregeld deel aan dergelijke bijeenkomsten. In 2020 is de stedenbouwkundige aanwezig geweest bij een netwerkbijeenkomst van MOOI Noord-Holland over het verduurzamen van wederopbouwwijken.

4.4 Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland

Medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten kunnen bij het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland terecht met vragen over alles wat met erfgoed en cultuurlandschap te maken heeft. Het Steunpunt is een samenwerking tussen MOOI Noord-Holland en Stichting NMF en wordt mogelijk gemaakt door provincie Noord-Holland en de RCE. Het Steunpunt organiseert diverse netwerk- en kennisbijeenkomsten door het jaar heen en levert informatie over erfgoed in de Omgevingswet en het landschaps- en erfgoedbeleid van diverse overheden. Ook kunnen gemeenten concrete zaken voordragen voor een expertmeeting, een onderzoek of als interessant voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid en herbestemming of het inpassen van zonnevelden in een kwetsbaar cultuurlandschap. Kijk voor inspiratie en voorbeelden eens op www.steunpunterfgoednh.nl. De Steunpunt-kaartviewer biedt een rijke bron aan informatie over allerlei erfgoedzaken, ook in uw gemeente.