Monument of herbestemming in Heemstede

Compromis bij de restauratie aan het Wilhelminaplein

Het gemeentelijke monument, gelegen in de oudste dorpskern van Heemstede bestaat uit meerdere bouwdelen die uit diverse periodes stammen. Met name het metselwerk, de balklagen, de bouwhoogtes en de overgangen op de zolder maken dat verschil duidelijk.

Het gemeentelijke monument, gelegen in de oudste dorpskern van Heemstede bestaat uit meerdere bouwdelen die uit diverse periodes stammen. Met name het metselwerk, de balklagen, de bouwhoogtes en de overgangen op de zolder maken dat verschil duidelijk. Het pand heeft belangrijke stedenbouwkundige en situationele waarde vanwege de markante ligging op de hoek van het kleinschalige Wilhelminaplein.

Aan de hand van een bouwhistorische opname van Stadsherstel Amsterdam nv. worden de restauratieplannen en de toekomstige invulling voorgesteld. Drie relevante bevindingen zijn van belang geweest: behoud van de meerdere bouwdelen, behoud van de hoog monumentaal gewaardeerde trappen (17de eeuws) en behoud van de huidige kap.

Gezien het overspannen programma maakt de commissie bezwaar tegen de forse dakopbouw op het achterdakvlak en brengt een bezoek ter plaatse. De projectleider geeft echter aan dat de monumentale trap in het achterhuis kan worden hergebruikt indien er een uitbouw in de kap komt. De dakopbouw is niettemin duidelijk zichtbaar vanuit de openbare ruimte en daarbij wordt de historische kapvorm en het monument aangetast. Uiteindelijk wordt de dakopbouw in hoogte en lengte aangepast (als een dakkapel) en de terrasafscheiding wordt teruggelegd zodat de ingreep minder zichtbaar is vanuit de openbare ruimte. De commissie is verheugd dat er voor het monumentale pand een duurzame bestemming is gevonden die positief bijdraagt aan de kwaliteit van de leefomgeving.

Wilhelminaplein tekening bestaand
Wilhelminaplein tekening nieuw
Interieur Wilhelminaplein
Wilhelminaplein voorzijde en linker zijgevel