Voorwoord

Als commissie benadrukken wij keer op keer het unieke groene karakter van Heiloo. Groen wordt steeds belangrijker in het kader van klimaatadaptatie. De grotere weersextremen jaarrond met drogere zomers – met kortdurende, maar intense piekbuien – en nattere winters zorgen ervoor dat we bij alle plannen oog moeten hebben voor waterberging, de doorlatendheid van de ondergrond en de kwaliteit van het groen. Dit betekent een zeer zorgvuldige omgang met bestaande bomen bij bouwopgaven en bij veranderingen in de openbare ruimte. Juist bestaande bomen zijn waardevol voor biodiversiteit, slaan CO2 op, kunnen zorgen voor een natuurlijke airco en zo hittestress in de bebouwde kom verminderen. Het afgelopen jaar hebben we bij plannen benadrukt dat bestaande, vitale bomen of houtsingels vooraf dienen te worden ingemeten en te worden beoordeeld en randvoorwaardelijk zijn voor wat stedenbouwkundig en bouwkundig mogelijk is. Het bewustzijn groeit.

Voor de ‘woonlandschappen’ Zuiderloo en Zandzoom zijn plannen beoordeeld in samenhang met elkaar, veelal op basis van een beeldkwaliteitsplan. Voor de ontwikkeling Zandzoom is het kwaliteitsteam actief, waarin Ron Baltussen als lid van heeft plaatsgenomen. Met regelmaat praat hij de rest van onze commissie bij. Dat functioneert goed.

In het afgelopen jaar was er sprake van een prettige samenwerking met de plantoelichter, de heer Jim Hopman. Ook is sprake van een goede en constructieve samenwerking met de gemeentelijk stedenbouwkundigen; mevrouw Jacqueline van Latum en de heer Jan Willem Snieder.

ir. Peter de Ruyter, voorzitter Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Heiloo