Hoofdstuk 4

Uw adviezen in 2020

4.1 Effect van de adviezen

De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2020 zijn vrijwel alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W.

Het College is tweemaal contrair gegaan. In beide gevallen betrof het een vlaggenmast die hoger was dan de 6 meter die in de welstandsnota wordt aangegeven. Volgens het College vindt er door de hogere vlaggenmast geen onevenredige aantasting plaats van de gebruiksmogelijkheden van aanliggende gronden.

4.2 Adviezen ruimtelijke plannen

In 2020 is de commissie betrokken geweest bij verschillende grote ruimtelijke plannen voor volgende fasen Zuiderloo en Zandzoom aan de orde geweest.

Vogelvlucht Deelplan 3 Zuiderloo van Timpaan, LKSVDD architecten

Op diverse beeldbepalende locaties van Heiloo wordt van de stedenbouwkundigen van de gemeente maatwerk gevraagd. Sinds enkele jaren vindt daarom op aanvraag van de stedenbouwkundigen ondersteunend overleg plaats met de commissie.

Schets in het overleg met stedenbouwkundige Jacqueline van Latum

4.3 Kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling

De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. Voor Heiloo hebben wij de volgende ondersteunende activiteiten uitgevoerd:

Procesbegeleiding: de stedenbouwkundigen van de BUCH schakelen regelmatig een adviseur van MOOI Noord-Holland in voor een zogenaamd Vooroverleg Omgevingskwaliteit (VOK). In een vroeg stadium kan de stedenbouwkundige een overleg plegen met één van de adviseurs. In de regel is dit de gemandateerde van de adviescommissie. In 2020 betrof het onder andere de laatste ontwikkelingen in Zuiderloo.

Ook de Kwaliteitsteams vallen onder de procesbegeleiding. De gemeente heeft in oktober 2019 het Q-team Zandzoom ingesteld. Ron Baltussen, als lid van de ARK Heiloo, heeft het lidmaatschap hierin. Periodiek wordt aan de voltallige commissie gerapporteerd en in geval van twijfel wordt deze geraadpleegd.

Naast een aantal vrije kavels, woningen in opdracht van particulieren, is er in de loop van 2020 een aantal grotere stedenbouwkundige plannen langs gekomen in het Kwaliteitsteam Zandzoom. De invulling van de bedrijfslocatie van Liefting, de invulling van de verkaveling “Zomerzand” en het “Buiten” van DuraVermeer zijn hierbij de stedenbouwkundige plannen die het verst zijn gekomen. Eind 2020 en begin 2021 volgt voor deze plannen een definitieve goedkeuring van de verkaveling en de beeldkwaliteit door het Kwaliteitsteam.

Maar ook de locatie Caendorp, de invulling van Hoogloo (naast het klooster) en de boskavels van de Koningshof zijn het vermelden waard. Er is sprake van een aantal hoogwaardige bouwplannen die een belangrijke bijdrage zullen leveren aan de woningmarkt in de gemeente Heiloo. Zowel stedenbouwkundig, Landschappelijk als Architectonisch is er sprake van een hoge kwaliteit.

Beleidsontwikkeling: te denken valt aan ondersteuning in verschillende fasen van beleidsontwikkeling: agenderen, stimuleren, (ontwerpend) onderzoek, visievorming, regelgeving, beleidsnota’s, opstellen van procedures, evaluatie en actualisatie. De gemeente Heiloo heeft intussen de opdracht gegeven om de huidige welstandsnota te actualiseren tot een heldere, compacte en bruikbare nota, met een vergelijkbare opzet en structuur als de nieuwe nota’s van de overige BUCH gemeenten.

De gemandateerde van de Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Heiloo heeft in opdracht van de gemeente de pilot welstandsluwe gebieden geëvalueerd.

Overleg MOOI Noord-Holland met ambtenaren over de Omgevingswet

4.4 Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland

Medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten kunnen bij het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland terecht met vragen over alles wat met erfgoed en cultuurlandschap te maken heeft. Het Steunpunt is een samenwerking tussen MOOI Noord-Holland en Stichting NMF en wordt mogelijk gemaakt door provincie Noord-Holland en de RCE. Het Steunpunt organiseert diverse netwerk- en kennisbijeenkomsten door het jaar heen en levert informatie over erfgoed in de Omgevingswet en het landschaps- en erfgoedbeleid van diverse overheden. Ook kunnen gemeenten concrete zaken voordragen voor een expertmeeting, een onderzoek of als interessant voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid en herbestemming of het inpassen van zonnevelden in een kwetsbaar cultuurlandschap. Kijk voor inspiratie en voorbeelden eens op www.steunpunterfgoednh.nl. De Steunpunt-kaartviewer biedt een rijke bron aan informatie over allerlei erfgoedzaken, ook in uw gemeente.

De gemeente Heiloo heeft ook gebruik gemaakt van het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland. Ambtenaren zijn aanwezig geweest bij bijeenkomsten van het Erfgoedteam, Netwerkbijeenkomsten, masterclasses en de zomerexcursie.

Zomerexcursie Erfgoedteam Steunpunt, foto André Russcher