Groot plan in Slootdorp

Herbestemming Joods Werkdorp, Slootdorp

Een verborgen parel bij Nieuwe Sluis is het voormalige “Joods werkdorp” uit 1934, een rijksmonument. Het is gebouwd als opvang voor joodse vluchtelingen uit nazi-Duitsland met het oog op omscholing tot ambachtsman, om elders een nieuw bestaan op te bouwen.

Een verborgen parel bij Nieuwe Sluis is het voormalige “Joods werkdorp” uit 1934, een rijksmonument. Het is gebouwd als opvang voor joodse vluchtelingen uit nazi-Duitsland met het oog op omscholing tot ambachtsman, om elders een nieuw bestaan op te bouwen. Het bestond uit een centraal boerderijgebouw met daaromheen een 16-tal slaapbarakken in een halve cirkel. Deze zijn echter in 1941 gesloopt.

Nu worden om de boerderij logiesgebouwen geplaatst, met plek voor 160 flexwerkers, een functie die aansluit bij het origineel. Op moderne wijze worden de gebouwen in een halve cirkel om de boerderij geplaatst. In de boerderij zelf komen recreatieve voorzieningen en een herinneringscentrum.

De commissie besteedde extra aandacht aan het plan, opdat de culturele waarden behouden blijven. Zo adviseerde zij de parkeerplaatsen verder weg te plaatsen en de groenstructuur te baseren op het origineel. Ook stuurde zij op een sobere, maar robuuste schuurachtige uitstraling voor de logiesgebouwen, als achtergrond voor het monument.

Het resultaat is een bijzonder complex met een sterke landschappelijke inpassing en voldoende referenties aan het verleden. De boerderij is met zorg voor de monumentale kwaliteit aangepast aan de huidige tijd, waarmee het een baken aan de weg blijft, ook toegankelijk voor passanten om de bijzondere geschiedenis te leren kennen.

Hollands Kroon heeft er met dit plan weer een glanzende parel bij!

Joods Werkdorp, Slootdorp. Beeld: TPAHG Architecten
Joods Werkdorp, Slootdorp. Oorspronkelijke plattegrond