Herbestemming van een monument in Hoorn

De meerwaarde van bouwhistorie bij de herontwikkeling van een monument

Het Rijkslandbouwproefstation is gelegen op een bijzondere en opvallende locatie. Het perceel markeert een belangrijke hoek en het begin van het historische lint Keern.

Het Rijkslandbouwproefstation is gelegen op een bijzondere en opvallende locatie. Het perceel markeert een belangrijke hoek en het begin van het historische lint Keern. Door de opvallende plaatsing van het complex op het perceel, niet orthogonaal maar overhoeks, fungeert het complex als begeleiding van de entree naar de binnenstad.

Rijkslandbouwproefstations waren rijksinstellingen voor natuurwetenschappelijk onderzoek ten behoeve van de landbouw. Het Rijkslandbouwproefstation aan het Keern werd tussen 1899 en 1901 gebouwd. Het ontwerp kwam van Rijksbouwkundige J. van Lokhorst. Hij koos voor een vrij sobere en functionele variant van de Hollandse Renaissance. Door zijn strakke vormgeving doet het gebouw eerder stoer dan sierlijk aan. Het complex is aangewezen als gemeentelijk monument.

In 2020 is een plan gemaakt voor de transformatie tot een appartementencomplex voor 24 appartementen. Aanvankelijk was er weinig relatie tussen de planvorming en de schat aan informatie die het bouwhistorische rapport van dit pand biedt. Door tussenkomst van de Commissie en Team Erfgoed van de gemeente Hoorn is deze brug wel geslagen. Op basis van het bouwhistorische rapport is inzichtelijk gemaakt wat de voorgestelde ingrepen betekenden voor de bouwhistorische waarden van het complex. Naar aanleiding van deze analyse is het ontwerp beter afgestemd op de historische gelaagdheid van het gebouw. De commissie is verheugd over de samenwerking tussen Team Erfgoed, Commissie en opdrachtgever. Een mooi voorbeeld van de meerwaarde van bouwhistorisch onderzoek voor planontwikkeling in een monument.

Het complex in 1900 vlak na oprichting. Beeld: Kalverdijk, S.G. (2020) Bouwhistorische quickscan van het voormalig Rijks Landbouwproefstation Keern 33-35 Hoorn
Artist impression. Beeld: studio S3