Hoe is het met?

Landsmeer

Renovatie van de Gorteslootbuurt

Begin 2018 is de vergunning verleend voor de renovatie van de Gorteslootbuurt. Deze wijk dateert uit de jaren vijftig van de twintigste eeuw en heeft een kenmerkende stedenbouwkundige opzet van strokenbouw met parallelle woonblokken. Inmiddels is de renovatie, waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt, voltooid.

Begin 2018 is de vergunning verleend voor de renovatie van de Gorteslootbuurt. Deze wijk dateert uit de jaren vijftig van de twintigste eeuw en heeft een kenmerkende stedenbouwkundige opzet van strokenbouw met parallelle woonblokken. Inmiddels is de renovatie, waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt, voltooid. Het Nul op de Meter concept vormt namelijk het uitgangspunt, waarbij de woningen na renovatie evenveel of meer energie opwekken dan nodig voor het gebruik. Daarom is elke woning voorzien van een zogenaamde energiemodule, een kast waarin alle technische installaties zijn ondergebracht, zoals een warmtepomp, een warmte terugwin-unit en een omvormer voor de zonnepanelen die op het dak zijn geplaatst.

Tijdens de welstandsbehandelingen is veel aandacht besteed aan de integratie van de energiemodules in het ontwerp. Deze werden in het schetsontwerp gepositioneerd op de erfgrens van twee woningen, deels voor het oude keukenraam. Op advies van de commissie zijn deze beter geïntegreerd in het definitieve ontwerp. De modules bevinden zich nu tussen het keukenraam en de voordeur en zijn afgewerkt met beigekleurig plaatwerk. Hiermee worden de modules op een vanzelfsprekende wijze in het gevelbeeld opgenomen. De renovatie levert naar mening van de commissie niet alleen duurzame woningen op, het brengt ook ruimtelijke kwaliteit in het straatbeeld.

“De renovatie brengt niet alleen duurzame woningen, maar ook ruimtelijke kwaliteit in het straatbeeld.”

Gerenoveerde woningen aan de Riethalmweg
De gerenoveerde woningen met de energiemodules aan de voorzijde