Hoofdstuk 4

Uw adviezen in 2020

4.1 Effect van de adviezen

De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2020 zijn alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W.

Een belangrijke verandering en een voorbeeld van een positief effect van ons werk is de ontwikkeling aan De Haal 61, zoals de tekeningen elders in dit verslag laten zien. Bouwtekeningen laten ook zien dat ontwerp- en verbeeldingskracht nodig is om te beoordelen of de ambitie ‘passend in het lint’ wordt bereikt. Met de nota Behoud dorpsaanzicht en openbare ruimte in de hand kan de commissie hierover in gesprek gaan met initiatiefnemers.

4.2 Adviezen ruimtelijke plannen, kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding en beleidsontwikkeling

In 2020 is de commissie niet betrokken geweest bij ruimtelijke plannen voor bijvoorbeeld grotere ontwikkelingslocaties, of andere bijzondere ontwikkelingen. De eerste vergadering van het jaar startte met een de aanvraag voor de verduurzaming van nog eens 49 woningen in de Doctorsbuurt. De overeenkomsten met de eerste aangepakte complexen van 59 woningen in deze buurt zijn groot, en de detaillering is opnieuw met de commissie besproken. De dakpannen zijn nu in de kleur antraciet uitgevoerd en voorzien van volzwarte zonnepanelen zonder aluminium randen (zie afbeelding 10). Positief is dat de corporatie ook aandacht heeft voor ‘natuurinclusief’ bouwen door bijvoorbeeld het opnemen van nestkasten in de gevels. In dat verband vraagt de commissie aandacht voor klimaatadaptatie door te onderzoeken of ook de binnentuinen groener kunnen worden ingericht, met aandacht voor waterberging.

De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. Voor Oostzaan hebben wij dit jaar ook op indirecte wijze gewerkt aan een goede omgevingskwaliteit.

Marlies van Diest is behalve voorzitter van de commissie Zaanstreek ook lid van het kwaliteitsteam MAAK Zuid dat door de gemeente Zaanstad is ingesteld. In dit kwaliteitsteam is diverse malen geadviseerd over het stedenbouwkundig en beeldkwaliteitsplan van verbreding van de Thorbeckeweg in Zaanstad. De verbreding en herinrichting van de weg heeft niet alleen gevolgen voor Zaanstad maar ook voor de gemeente Oostzaan. Het gaat bijvoorbeeld ook over de nieuwe fietsroute langs de bedrijventerreinen De Ambacht en Skoon, het fietsviaduct en over de inpassing van de weg in het landschap. Dit kwaliteitsteam benadert de herinrichting en verbreding van de weg ook integraal en kijkt daarbij over de gemeentegrenzen heen. Met haar deskundigheid op het vlak van landschap en openbare ruimte en met de ervaring en gebiedskennis van Oostzaan draagt Marlies van Diest bij aan het bevorderen van omgevingskwaliteit van de hele Zaanstreek.

Eerste impressie fietstunnel bij bedrijventerrein Skoon (bron: presentatie inloopbijeenkomst project AVANT (februari 2020)
Link naar PDF

4.3 Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland

Medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten kunnen bij het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland terecht met vragen over alles wat met erfgoed en cultuurlandschap te maken heeft. Het Steunpunt is een samenwerking tussen MOOI Noord-Holland en Stichting NMF en wordt mogelijk gemaakt door provincie Noord-Holland en de RCE. Het Steunpunt organiseert diverse netwerk- en kennisbijeenkomsten door het jaar heen en levert informatie over erfgoed in de Omgevingswet en het landschaps- en erfgoedbeleid van diverse overheden. Ook kunnen gemeenten concrete zaken voordragen voor een expertmeeting, een onderzoek of als interessant voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid en herbestemming of het inpassen van zonnevelden in een kwetsbaar cultuurlandschap. Kijk voor inspiratie en voorbeelden eens op www.steunpunterfgoednh.nl. De Steunpunt-kaartviewer biedt een rijke bron aan informatie over allerlei erfgoedzaken, ook in uw gemeente.

De gemeente Oostzaan heeft in 2020 ook gebruik gemaakt van het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland. Wouter Kieft heeft aan vier van de 15 georganiseerde bijeenkomsten deelgenomen.