Hoofdstuk 4

Uw adviezen in 2020

4.1 Effect van de adviezen

De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2020 zijn vrijwel alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W.

Adviezen hebben uiteenlopende effecten. In sommige gevallen is de rol van de commissie slechts toetsend; bijvoorbeeld in het geval van heldere criteria (zoals bij dakkapellen bijvoorbeeld). In andere situaties is de meerwaarde minder ‘zichtbaar’; bijvoorbeeld als de plannen zich goed voegen in hun context, en zorgvuldig zijn uitgevoerd. Bij veel aanvragen echter zijn meerdere mogelijkheden denkbaar. In zulke gevallen probeert de commissie zoveel mogelijk mee te denken en scenario’s voor te stellen. Een in het oog springend voorbeeld in 2020 was Huize Karma; een complex project gezien de waarden van het monument die in overeenstemming moet worden gebracht met de wensen en ruimtebehoefte van de bewoners, constructieve beperkingen, waterproblematiek enzovoort. In een langdurig adviestraject worden dan meerdere mogelijkheden gezamenlijk besproken, met het doel te komen tot een verbouwingsplan dat, behalve tegemoetkomt aan de wensen van de eigenaren, recht doet aan het monument en de ruimtelijke kwaliteit van de plek. De meerwaarde van de commissie is doorgaans het hoogst wanneer plannen in een vroeg stadium werden voorgelegd. Dan is er vaak nog veel mogelijk, vooral op een heel elementair niveau. Daarnaast kunnen bij dergelijke complexe initiatieven ook omwonenden worden geïnformeerd en betrokken.

Andere voorbeelden waarin de commissie een duidelijke rol speelde vindt u op de beeldende pagina’s van dit jaarverslag.

4.2 Adviezen ruimtelijke plannen

In 2020 is de commissie betrokken geweest bij verschillende ruimtelijke plannen. Onder ander bij de totstandkoming van het beeldkwaliteitsplan van Over-Amstel en deelgebieden zoals het Amstel Design District. In beide gevallen is daarbij overleg gevoerd met de supervisor van het gebied. De commissie beschouwd deze vroege betrokkenheid als nuttig en efficiënt om de ruimtelijke kwaliteit in deze gebieden te waarborgen.

4.3 Kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling

De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. De commissie is voor de gemeente Ouder-Amstel betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe Nota Ruimtelijke Kwaliteit die de huidige Welstandsnota uit 2003 zal vervangen. De commissie heeft in een uitgebreid interview haar visie gegeven op de bestaande nota en op toekomstig beleid.

4.4 Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland

Medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten kunnen bij het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland terecht met vragen over alles wat met erfgoed en cultuurlandschap te maken heeft. Het Steunpunt is een samenwerking tussen MOOI Noord-Holland en Stichting NMF en wordt mogelijk gemaakt door provincie Noord-Holland en de RCE. Het Steunpunt organiseert diverse netwerk- en kennisbijeenkomsten door het jaar heen en levert informatie over erfgoed in de Omgevingswet en het landschaps- en erfgoedbeleid van diverse overheden. Ook kunnen gemeenten concrete zaken voordragen voor een expertmeeting, een onderzoek of als interessant voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid en herbestemming of het inpassen van zonnevelden in een kwetsbaar cultuurlandschap. Kijk voor inspiratie en voorbeelden eens op www.steunpunterfgoednh.nl. De Steunpunt-kaartviewer biedt een rijke bron aan informatie over allerlei erfgoedzaken, ook in uw gemeente.

De gemeente Ouder-Amstel heeft ook gebruik gemaakt van het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland.

  • Op 11 februari 2020 organiseerde het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland een Netwerkbijeenkomst. Deze bijeenkomst is bezocht door Elizabeth van den Kerkhoff, adviseur RO en Erfgoed van de gemeente en door Ellen van den Klinkenberg, adviseur erfgoedbeleid.
  • Op 27 mei 2020 organiseerde het ErfgoedTeam van het Steunpunt Monumenten & Archeologie een bijeenkomst “Verduurzaming van wederopbouwwijken”. Deze bijeenkomst is bezocht door Elizabeth van den Kerkhoff, adviseur RO en Erfgoed van de gemeente Ouder-Amstel.
  • Op 2, 9 en 16 november 2020 organiseerde het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland een drie-delige Masterclass, met als thema’s “Gevelmetselwerk, voegwerk en natuursteen”, “Dakbedekking en goten” en “Kozijnen, beglazing, houtrot en houtaantasters”. Deze zijn bezocht door Agneta de Hartog, technisch medewerker WABO.
  • Op 12 november 2020 organiseerde het ErfgoedTeam van het Steunpunt Monumenten & Archeologie een bijeenkomst “Archeologie in de Omgevingswet”. Deze bijeenkomst is bezocht door Dejan Jurisic, beleidsmedewerker van de gemeente.
  • Op 19 november 2020 organiseerde het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland een Masterclass, met als thema “Erfgoed en de Omgevingsvisie”. Deze is bezocht door Agneta de Hartog, technisch medewerker WABO.