Hoofdstuk 5

Evaluatie en aanbevelingen

5.1 Evaluatiegesprek portefeuillehouder

Als onafhankelijk adviseur dragen wij bij aan een goede omgevingskwaliteit in uw gemeente. Die zorg delen we samen met de initiatiefnemers en met u als gemeente. Elk jaar bespreken we tijdens een evaluatiegesprek met de portefeuillehouder de belangrijkste ontwikkelingen binnen uw gemeente en formuleren we aandachtspunten voor de toekomst. Op 7 juni 2021 vond dit jaarlijkse evaluatiegesprek plaats over het jaar 2020. De belangrijkste uitkomsten van dat gesprek zijn:

  • De in het jaarverslag beschreven plannen worden besproken. Vermeld wordt onder andere dat het plan voor de PostNL-locatie goed is ontvangen binnen de gemeente.
  • Het totaal aantal planbehandelingen is iets teruggelopen ten opzichte van het voorgaande jaar. Tegelijkertijd merkt de commissie op dat zij in het afgelopen jaar een aantal zeer grote plannen voorbij heeft zien komen en dat er nog altijd grote ontwikkelingen plaatsvinden in de gemeente.
  • Door de zich snel opvolgende ontwikkelingen is het bewaken van de samenhang naar mening van de commissie des te belangrijker, zoals zij ook benoemt in haar aanbevelingen. De gemeente spreekt uit dat zij graag de commissie zou willen raadplegen over hoe zij dat het beste kan bewerkstelligen en specifiek wordt daarbij verwezen naar de agenda Purmerend 2040 2.0. MOOI Noord-Holland benadrukt dat daarbij ook de kwaliteit van de openbare ruimte een belangrijk aspect is. De commissie zet graag haar expertise in om de samenhang tussen grote ontwikkelingen te bewaren.
  • Er wordt aandacht besteed aan de aanbeveling van de commissie om de plintfuncties in de binnenstad zoveel mogelijk te behouden. De gemeente is bezig met een aanvullingsbesluit voor het kernwinkelgebied waardoor winkelfuncties in de plint niet zonder meer kunnen worden omgezet naar woonfuncties.
  • Er wordt geopperd om een fiets- of wandeltocht langs verschillende projecten in de gemeente te maken en dit te kopellen aan een gesprek over de instandhouding van de samenhang tussen diverse ontwikkelingen.

5.2 Overige aanbevelingen door de commissie

De Welstandscommissie Purmerend doet – vanuit haar ervaringen en inzichten – nog de volgende aanbevelingen:

  • Purmerend ondergaat een snelle metamorfose waarin grote ontwikkelingen naast elkaar plaatsvinden. Behoud daarbij het zicht op de onderlinge samenhang en breng dit in beeld, als uitgangspunt voor nieuwe ontwikkelingen;
  • Behoud in de binnenstad de plintfuncties zoveel mogelijk. Wanneer functiewijziging in de plint optreedt naar wonen komt naar mening van de commissie de kwaliteit van de doorgaande plint in het geding. Zij realiseert zich dat met de huidige leegstand van winkels en het woningtekort naar dergelijke oplossingen wordt gezocht. Indien een dergelijke herbestemming wordt toegepast op meerdere aaneensluitende panden, dan zullen er grote gaten in de winkelplint ontstaan;
  • In de nieuwe gemeentelijke instrumenten – de omgevingsvisie en het omgevingsplan – is het van belang ook nieuwe kaders, doelen en regels te ontwikkelen die passen bij de geest van de nieuwe wet. Meer uitnodigend, voorwaardenstellend en meer gericht op het bereiken van doelen dan op het al te gedetailleerd regelen. Dit vergt vanaf het eerste begin betrokkenheid van de ontwerpende disciplines en de inzet van vakkennis op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en erfgoed.
  • Vóór de invoeringsdatum van de Omgevingswet zal de gemeenteraad een gemeentelijke adviescommissie moeten instellen. Deze gemeentelijke adviescommissie zal de opvolger worden van de bestaande adviescommissies voor welstand en monumenten. Wij hebben in 2020 uw gemeente op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en voeren op dit moment gesprekken aan de hand van de modelverordening van de VNG en de daarbij behorende handleiding voor het gemeentelijke adviesstelsel.
  • Uw adviescommissie en uw medewerkers die zich bezighouden met cultuurhistorie en erfgoed kunnen gebruik maken van de diensten van het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland. Het Steunpunt is door provincie Noord-Holland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ingesteld om gemeenten te ondersteunen bij alle erfgoed-gerelateerde zaken. Er speelt op dit moment veel als het gaat om de verankering van erfgoed in het toekomstig omgevingsbeleid en dit vergt veel van de erfgoedspecialisten bij gemeenten. Daarnaast spelen er ook andere actuele thema’s in de erfgoedwereld, zoals duurzaamheid, participatie en gevolgen van de coronacrisis voor erfgoedinstellingen. Het Steunpunt kan hierover adviseren en kennis bieden.

5.3 Tot slot

Met dit jaarverslag geven we inzicht in de manier waarop de Welstandscommissie Purmerend, aan de hand van de geldende beleidskaders, adviseert over goede omgevingskwaliteit binnen uw gemeente. Dit is een doel waar wij ons graag voor inzetten en aan bijdragen. We doen dat zoveel mogelijk in het openbaar en in dialoog met betrokkenen.

De plannen in dit jaarverslag zijn slechts een greep uit de vele en uiteenlopende plannen waarover de commissie dit jaar heeft mogen adviseren. Wij nodigen u van harte uit om in 2021 (digitaal) bij ons binnen te lopen en zelf te ervaren hoe boeiend en genuanceerd de advisering over omgevingskwaliteit is.