Hoofdstuk 4

Uw adviezen in 2020

4.1 Effect van de adviezen

De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2020 zijn vrijwel alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W.

Voor het plan Zuiderweg 12 in Schagen is afgeweken van een advies van de CRK. Het college zag de economische belangen en de kans op werkgelegenheid van groter belang dan het welstandelijke advies.

4.2 Adviezen ruimtelijke plannen

In 2020 is de commissie betrokken geweest bij de behandeling van ruimtelijke plannen. De stedenbouwkundige van de gemeente Schagen, Sven van Nieuwenhoven legt tweewekelijks de actuele plannen en ontwikkelingen voor. Deze worden besproken en indien nodig voorzien van advies. Zo blijft de commissie op de hoogte van wat er in de gemeente speelt en kan de commissie in een vroeg stadium haar professionele blik laten vallen op de plannen, zodat de dialoog in optimale vorm plaatsvindt.

4.3 Kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling

De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. Voor Schagen hebben wij de volgende ondersteunende activiteiten uitgevoerd:

In maart 2020 is de commissie betrokken bij een experiment met de nieuwe Omgevingstafel, een instrument in de geest van de Omgevingswet om een plan in verkorte tijd door het gehele vergunningstraject te loodsen. De casus betrof een zonneweide met een dubbelfunctie als Shii-take plantage. Robbert-Jan Wijntjes heeft als gemandateerde deelgenomen aan de Omgevingstafel. Daarbij is vooraf door de CRK een advies uitgebracht en heeft gedurende het proces regelmatig overleg plaatsgevonden met de rest van de commissie.. Hoewel duidelijk werd dat het systeem niet voor alle plannen kan worden ingezet, biedt deze nieuwe vorm van planbehandeling voldoende perspectief om in specifieke gevallen een proces versneld te doorlopen.

In het centrum van Schagen komt een woningbouwlocatie aan de Jozef Israëlsstraat beschikbaar. Voor de invulling is een besloten prijsvraag uitgeschreven, waarbij een selectiecommissie de inzendingen beoordeelt. In 2021 worden de twee beste plannen in een participatietraject voorgelegd aan de inwoners van Schagen. Omdat de omgevingskwaliteit van het plan en de inpassing in de omgeving bij het project zwaar mee weegt, heeft een lid van de welstandcommissie in 2020 zitting genomen in de selectiecommissie.

4.4 Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland

Medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten kunnen bij het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland terecht met vragen over alles wat met erfgoed en cultuurlandschap te maken heeft. Het Steunpunt is een samenwerking tussen MOOI Noord-Holland en Stichting NMF en wordt mogelijk gemaakt door provincie Noord-Holland en de RCE. Het Steunpunt organiseert diverse netwerk- en kennisbijeenkomsten door het jaar heen en levert informatie over erfgoed in de Omgevingswet en het landschaps- en erfgoedbeleid van diverse overheden. Ook kunnen gemeenten concrete zaken voordragen voor een expertmeeting, een onderzoek of als interessant voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid en herbestemming of het inpassen van zonnevelden in een kwetsbaar cultuurlandschap. Kijk voor inspiratie en voorbeelden eens op www.steunpunterfgoednh.nl. De Steunpunt-kaartviewer biedt een rijke bron aan informatie over allerlei erfgoedzaken, ook in uw gemeente.

De gemeente Schagen heeft ook gebruik gemaakt van het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland.

  • Op 6 februari 2020 organiseerde het Erfgoedteam van het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland de bijeenkomst ‘Wat behouden we eigenlijk?’. Doel van deze Erfgoedteam-bijeenkomst was inzicht te geven in de bestaande beschermingsvormen en met actuele casussen van de gemeente Alkmaar en Haarlemmermeer te onderzoeken hoe specifieke erfgoedwaarden het best beschermt kunnen worden. Deze bijeenkomst is bezocht door Saskia Olivierse, ambtenaar erfgoed van de gemeente Schagen.
  • Op 29 oktober organiseerde het Erfgoedteam van het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland de bijeenkomst ‘Behoud groen erfgoed’. Om de Noord-Hollandse gemeenten te laten zien wat hierbij mogelijkheden zijn, organiseerde het Steunpunt een korte digitale seminar die bedoeld is voor ambtenaren erfgoed en stedenbouw, maar bijvoorbeeld ook groen. Deze bijeenkomst is bezocht door Saskia Olivierse, ambtenaar erfgoed van de gemeente Schagen.
  • Op 2 november 2020 organiseerde het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland de masterclass ‘Gevelmetselwerk, voegwerk en natuursteen’. Deze bijeenkomst is bezocht door Paul Nieuwenhuizen en Erik Bak, toezichthouders en Saskia Olivierse, ambtenaar erfgoed van de gemeente Schagen.
  • Op 19 november 2020 organiseerde het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland de masterclass ‘Erfgoed en de Omgevingsvisie’. Tijdens de cursus werd ingegaan op de integratie van erfgoed in de omgevingswet die in 2021 in werking treedt. Deze bijeenkomst is bezocht door Saskia Olivierse, ambtenaar erfgoed van de gemeente Schagen.
  • Op 10 december 2020 organiseerde het Erfgoedteam van het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland de bijeenkomst Verduurzaming (monumentenbeleid). Energiebesparende maatregelen voor monumenten dragen bij aan het gebruik en daarmee de instandhouding van monumenten, maar vragen tevens om een goede afweging tussen het duurzaamheidsbelang en het ‘monumentenbelang’. Deze bijeenkomst is bezocht door Saskia Olivierse, ambtenaar erfgoed van de gemeente Schagen.