Hoofdstuk 4

Uw adviezen in 2020

4.1 Effect van de adviezen

De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2020 zijn alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W.

4.2 Kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling

De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. Voor de gemeente Stede Broec hebben wij de volgende ondersteunende activiteiten uitgevoerd:

Maud Aarts is als gemandateerde van de welstandscommissie vertegenwoordigd in het projectteam Waterweide. In 2020 is in het projectteam het plan voor de bebouwing van eiland 5 besproken en zijn vele suggesties gedaan voor kleine aanpassingen ten behoeve van een heldere openbare ruimte en hiërarchie. Vervolgens zijn voor fase 2 van Waterweide in een aantal sessies de onderscheidende identiteiten en de openbare ruimte van de nog resterende eilanden specifiek gemaakt. De gewenste kwaliteit is goed omschreven en door stedenbouwkundig bureau Echo tot slot uitgewerkt in een plan voor verkaveling & openbare ruimte. Op die manier kan de architectuur in vorm, materialisering en accenten de sfeer ondersteunen.

Bij de beoordeling van de eilanden 3 en 5 van Waterweide miste de commissie een visie op de onderscheidende identiteiten van de 6 eilanden en ze vreesde dat de eilanden hierdoor te veel op elkaar zouden gaan lijken. De kracht van het ontwerp is juist de kleinschalige eigen identiteit van de eilanden. Op advies van de commissie heeft de gemeente de identiteiten daarom laten uitwerken. De eilanden hebben de volgende identiteit gekregen: Eiland 1 het erf, Eiland 2 de veiling, Eiland 3 de moestuin, Eiland 4 de dorpstuin, Eiland 5 de dorpskom, Eiland 6 de terp.

De 6 eilanden van waterweide krijgen ieder een eigen onderscheidende identiteit
(Beeld: ECHO Urban Design)
.

4.3 Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland

Medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten kunnen bij het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland terecht met vragen over alles wat met erfgoed en cultuurlandschap te maken heeft. Het Steunpunt is een samenwerking tussen MOOI Noord-Holland en Stichting NMF en wordt mogelijk gemaakt door provincie Noord-Holland en de RCE. Het Steunpunt organiseert diverse netwerk- en kennisbijeenkomsten door het jaar heen en levert informatie over erfgoed in de Omgevingswet en het landschaps- en erfgoedbeleid van diverse overheden. Ook kunnen gemeenten concrete zaken voordragen voor een expertmeeting, een onderzoek of als interessant voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid en herbestemming of het inpassen van zonnevelden in een kwetsbaar cultuurlandschap. Kijk voor inspiratie en voorbeelden eens op www.steunpunterfgoednh.nl. De Steunpunt-kaartviewer biedt een rijke bron aan informatie over allerlei erfgoedzaken, ook in uw gemeente.

De gemeente Stede Broec heeft gebruik gemaakt van het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland en was aanwezig bij het erfgoedteam verduurzaming monumenten(beleid).