Hoofdstuk 4

Uw adviezen in 2020

4.1 Effect van de adviezen

De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2020 zijn alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W.

4.2 Adviezen ruimtelijke plannen

In 2020 is de commissie betrokken geweest bij verschillende ruimtelijke plannen, zoals de ontwikkeling van de Uithoornlijn, de nieuwe hoogwaardige tramverbinding die het centrum van Uithoorn in ongeveer 30 minuten verbindt met Amsterdam Zuid. De lijn kent binnen de gemeente drie haltes, maar ook een aantal zichtbare kruisingen, zoals de overbrugging van de N201 en een onderdoorgang bij onder de Zijdelweg door. De commissie heeft hierover intensief overleg met de gemeente en de aannemer en ziet toe op een zorgvuldige inpassing van de nieuwe infrastructuur in de bestaande omgeving.

Uithoornlijn Beeld: Dura Vermeer
Uithoornlijn Beeld: Dura Vermeer

4.3 Kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling

De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. Bijvoorbeeld met adviezen op concept Beeldkwaliteitsplannen, het instellen van een nieuwe Gemeentelijke Adviescommissie of bij het opstellen van een Nota Omgevingskwaliteit.

4.4 Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland

Medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten kunnen bij het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland terecht met vragen over alles wat met erfgoed en cultuurlandschap te maken heeft. Het Steunpunt is een samenwerking tussen MOOI Noord-Holland en Stichting NMF en wordt mogelijk gemaakt door provincie Noord-Holland en de RCE. Het Steunpunt organiseert diverse netwerk- en kennisbijeenkomsten door het jaar heen en levert informatie over erfgoed in de Omgevingswet en het landschaps- en erfgoedbeleid van diverse overheden. Ook kunnen gemeenten concrete zaken voordragen voor een expertmeeting, een onderzoek of als interessant voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid en herbestemming of het inpassen van zonnevelden in een kwetsbaar cultuurlandschap. Kijk voor inspiratie en voorbeelden eens op www.steunpunterfgoednh.nl. De Steunpunt-kaartviewer biedt een rijke bron aan informatie over allerlei erfgoedzaken, ook in uw gemeente.

De gemeente Uithoorn heeft ook gebruik gemaakt van het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland.

  • Op 11 februari 2020 organiseerde het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland een Netwerkbijeenkomst. Deze bijeenkomst is bezocht door Elizabeth van den Kerkhoff, adviseur RO en Erfgoed van de gemeente en door Ellen van den Klinkenberg, adviseur erfgoedbeleid.
  • Op 27 mei 2020 organiseerde het ErfgoedTeam van het Steunpunt Monumenten & Archeologie een bijeenkomst “Verduurzaming van wederopbouwwijken”. Deze bijeenkomst is bezocht door Elizabeth van den Kerkhoff, adviseur RO en Erfgoed van de gemeente Uithoorn.
  • Op 2, 9 en 16 november 2020 organiseerde het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland een drie-delige Masterclass, met als thema’s “Gevelmetselwerk, voegwerk en natuursteen”, “Dakbedekking en goten” en “Kozijnen, beglazing, houtrot en houtaantasters”. Deze zijn bezocht door Agneta de Hartog, technisch medewerker WABO.
  • Op 12 november 2020 organiseerde het ErfgoedTeam van het Steunpunt Monumenten & Archeologie een bijeenkomst “Archeologie in de Omgevingswet”. Deze bijeenkomst is bezocht door Dejan Jurisic, beleidsmedewerker van de gemeente.
  • Op 19 november 2020 organiseerde het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland een Masterclass, met als thema “Erfgoed en de Omgevingsvisie”. Deze is bezocht door Agneta de Hartog, technisch medewerker WABO.