Hoofdstuk 2

Commissie, werkwijze en beoordelingskaders

2.1 Even voorstellen

De Commissie Stedelijk Schoon is benoemd door de gemeenteraad en samengesteld uit ervaren en vakbekwame adviseurs met kennis die nodig is binnen de gemeente Velsen.

Het goed beoordelen van alle ruimtelijke aspecten van een initiatief of plan vraagt kennis, ervaring en vakmanschap. De adviseurs zijn specialisten op het terrein van landschap, stedenbouw, cultuurhistorie en architectuur en zij zijn onafhankelijk ten opzichte van de gemeentelijke organisatie en het gemeentebestuur. In 2020 bestond de commissie uit de volgende adviseurs:

Miranda Reitsma, voorzitter, stedenbouwkundige
Miranda heeft, na 20 jaar gewerkt te hebben bij verschillende gemeentelijke diensten, ruim twintig jaar een eigen bureau. Ze heeft, naast planontwikkeling, ruime ervaring in kwaliteitsadvisering, zowel als provinciaal adviseur voor Noord Holland, voorzitter van kwaliteitsteams elders in het land en als voorzitter van diverse welstandscommissies van MOOINH. 
Cees Hooyschuur, restauratie-architect, Erfgoedadviseur
Cees heeft als specialisatie restauratie en herbestemming en is sinds 2002 in diverse commissies voor Mooi Noord-Holland werkzaam. Hij is ook adviseur van het landelijk ‘Hofjes-beraad’ en Zaans erfgoed, voorzitter van de wederopbouw werkgroep Zaans erfgoed en bestuurslid van de stichting Oud Hollandse kerken.
Kees van Hoek,
architect-secretaris
Kees is sinds 2011 in diverse commissie in Noord-Holland werkzaam. Behalve als  architect is hij ook werkzaam als docent architectuur en bouwkunde.

De commissie werd ondersteund door:

  • casemanagers: Masja Gemser, Karel Toth, Jelmer Kooij, Robert van Heyst, Laurens Golverdingen
  • Marieke Mulder, Barbara Schmitt en Jacques Warmerdam, stedenbouwkundigen van de gemeente.

2.2 Werkwijze

De gemeente legt de plannen aan de commissie voor in een openbaar toegankelijke vergadering. Deze vindt plaats op donderdag in de even weken van het jaar. Vanaf maart 2020 vonden deze vergaderingen voornamelijk digitaal plaats vanwege de coronacrisis. Niettemin is het mogelijke gedaan om het openbare karakter van de vergadering in stand te houden. Initiatiefnemers en eventueel hun adviseur en/of ontwerper worden in de gelegenheid gesteld om via een videoverbinding het initiatief toe te lichten. Belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen bij de gemeente verzoeken om de behandeling van de plannen te volgen en worden dan toegelaten. De vergaderdata voor uw gemeente vindt u via deze link.

Over het algemeen worden de plannen digitaal en analoog gepresenteerd door de casemanagers van de gemeente. Indien aanwezig licht de initiatiefnemer of de ontwerper het plan verder toe. Bij de grotere plannen is de afdeling stedenbouw of de stedenbouwkundige van de gemeente aanwezig om de commissie te informeren. Dat gebeurt bij voorkeur in een zo vroeg mogelijk stadium.

De adviezen

Van elke planbehandeling, of dit nu gaat om een vergunningaanvraag of om een vooroverleg, stelt de commissie een advies op. We streven ernaar dat het advies begrijpelijk is voor iedereen; helder geschreven en zonder gebruik van onnodig jargon. Bovendien moet het advies juridisch houdbaar zijn. De gemeentelijke plantoelichter zorgt voor het openbaar maken en versturen van de adviezen naar het college, de aanvrager en eventuele andere belanghebbenden.

Planregistratiesysteem

In 2020 werd geëxperimenteerd met een nieuw door MOOI Noord-Holland ontwikkeld planregistratiesysteem, dat het digitaal werken nog verder verbetert. Dit nieuwe systeem draagt de naam MOOI DARS (Digitaal Advies Registratie Systeem). Alle gemeenten kunnen hier gebruik van maken, ook voor de plannen die ambtelijk beoordeeld worden. We nemen contact op wanneer uw gemeente aan de beurt is om over te stappen. MOOI Noord-Holland zal de gebruikers begeleiden bij de toepassing ervan.

In eerste instantie vervangt MOOI DARS het oude systeem wCorSys. Dat is een stap voorwaarts; hiermee wordt namelijk het werkproces voor u en voor ons verder geoptimaliseerd. Daarnaast is MOOI DARS voorbereid om in de nabije toekomst de adviesaanvraag en -terugkoppeling volledig te automatiseren. We hopen u in 2022 hierover te kunnen benaderen.

Preadviezen

Veel plannen worden pas in het stadium van de vergunningverlening aan de commissie voorgelegd. Als het plan niet groot is, vaker voorkomt en de uitkomst van de behandeling geen verstrekkende gevolgen heeft, is dit meestal geen probleem. Bij omvangrijke of complexe initiatieven wordt de commissie bij voorkeur in een eerder stadium betrokken. Dit zogenaamde vooroverleg vindt steeds vaker plaats en wordt door alle betrokkenen – de commissie, initiatiefnemer en gemeentelijke diensten – vaak erg gewaardeerd. Zo komt het advies van de commissie op een logisch moment in het planproces en kan haar inbreng nog relatief eenvoudig worden meegenomen door de initiatiefnemer of ontwerper. Bovendien kan het advies van nut zijn bij de afweging van de gemeente van een specifiek verzoek van een initiatiefnemer. Het vooroverleg bevordert ook een snelle beoordeling van de definitieve vergunningaanvraag.

Niet alle plannen worden door de voltallige commissie behandeld. Op basis van sneltoetscriteria zijn de casemanagers gemandateerd kleine plannen zelfstandig af te handelen. Bij twijfel kan de casemanager er alsnog voor kiezen een plan op de agenda van de voltallige commissie te plaatsen.

Contact met afdeling EWR

De commissie heeft intensief contact met EWR, de stedenbouwkundige afdeling binnen de gemeente Velsen. Iedere vergadering wordt voorafgegaan door circa een half uur waarin gezamenlijk ‘gevoelig liggende’ bouwplannen of te verwachten ontwikkelingen binnen de gemeente worden besproken. De adviseurs van EWR en de leden van de commissie zien dat dit leidt tot een soepeler proces van begeleiding en advisering van plannen.

2.3 Beoordelingskaders

Er zijn meerdere gemeentelijke beoordelingskaders waar de commissie rekening mee houdt. De welstandsnota vastgesteld in 2015 door de gemeenteraad, is het belangrijkste. Via deze link kunt u de welstandsnota voor uw gemeente inzien. Naast de welstandsnota zijn er ook criteria of richtlijnen opgenomen in diverse beeldkwaliteitsplannen. Onder andere voor de herontwikkeling van het voormalige industrieterrein aan de Concordiastraat in Velsen-Noord of de bouw van de Nieuwe Zeesluis.

Ook bestaat er erfgoedbeleid. De beoordelingskaders zijn naar onze mening over het algemeen goed toepasbaar en dragen bij aan de constructieve dialoog die we voeren met initiatiefnemers. De kaders maken duidelijk wat de gemeente wil bereiken met het kwaliteitsbeleid en bieden houvast bij de begeleiding en de beoordeling van plannen.