Voorwoord

2020 was een bijzonder jaar, dat ook voor de Monumenten- en Welstandscommissie Waterland in het teken van Corona stond. De commissie heeft de situatie goed kunnen opvangen en is direct na de ingang van de beperkende maatregelen overgegaan op online vergaderen, hetgeen relatief soepel is verlopen. Aandachtspunt bij de online commissievergaderingen is de communicatie met de bezoekers, ondanks de technische moeilijkheden waarmee dit soms gepaard gaat is het gelukt om ook dit jaar alle aanvragers en bezoekers die bij de vergadering aanwezig wilden zijn, te ontvangen.

Corona lijkt geen remmende werking gehad te hebben op het aantal aanvragen. Het aantal door de commissie behandelde plannen niet minder dan in 2019. Uit gesprekken met particulier aanvragers kwam naar voren dat de lock-down vaak juist een stimulans was om hun pand te verbouwen. Ook signaleert de commissie een toename van aanvragers die vanuit de stad naar Waterland trekken. Deze tendens, die ook al voor Corona te zien was, wordt zichtbaar in de meer stedelijke architectuur van sommige aanvragen, ook in de beschermde dorpsgezichten en de landelijke gebieden. Een voorbeeld hiervan is de aanvraag voor sloop en nieuwbouw van een woonhuis aan de Purmer Ee. De commissie vond de aanvraag, op basis van de criteria voor het landelijk gebied, te stedelijk en adviseerde de aanvrager het plan een meer landelijke en sobere uitstraling te geven.

Een schaalsprong en een meer stedelijke architectuur dienen zich ook aan bij de grotere transformatie-projecten voor het Sportterrein op Marken en met name Galgeriet in de haven van Monnickendam. Bij deze projecten kiest de Gemeente Waterland bewust voor een nieuwe stap in de ontwikkeling. De transformatie van beide locaties wordt op basis van gedegen Beeldkwaliteitsplannen, begeleidt door Kwaliteitsteams, waarin gemandateerde leden van de Monumenten- en Welstandscommissie zitting hebben. Middels deze K-teams zorgt de commissie ervoor dat de ingezette schaalsprong goed aansluit bij de aangrenzende beschermde dorps- en stadsgezichten.

Als altijd heeft de commissie ook in dit bijzondere jaar haar taak met veel plezier vervult en ziet zij uit naar de voortzetting van de prettige en vruchtbare samenwerking met de gemeentelijke medewerkers en het bestuur van Waterland in 2021.

Bastiaan Gribling,

Voorzitter Monumenten- en Welstandscommissie Waterland

“Goede omgevingskwaliteit gaat over het belang van aspecten als cultureel erfgoed, architectonische kwaliteit van bouwwerken, stedenbouwkundige kwaliteit en kwaliteit van natuur en landschap. Het gaat daarbij zowel om de menselijke beleving van de fysieke leefomgeving als om de intrinsieke waarden die de maatschappij toekent aan de identiteit van gebieden en aan dier- en plantensoorten.”

Memoire van toelichting – Omgevingswet