Groot plan in Katwoude

Het realiseren van een kaasfabriek met experience

In Katwoude wordt, voor kaasmaker Henri Willig een nieuwe kaasproductieruimte met bezoekersfaciliteiten gerealiseerd. Het ontwerp voor de kaasmakerij is van dezelfde hand als het ontwerp van de CONO kaasfabriek in de Beemster.

In Katwoude wordt, voor kaasmaker Henri Willig een nieuwe kaasproductieruimte met bezoekersfaciliteiten gerealiseerd. Het ontwerp voor de kaasmakerij is van dezelfde hand als het ontwerp van de CONO kaasfabriek in de Beemster. Er is veel aandacht besteed aan de juiste inpassing van het gebouw in het landelijk gebied dat als bijzonder wordt gewaardeerd. Niet alleen door volumestudies, maar ook door de keuze van het materiaal. Het ontwerp bestaat uit een houten draagconstructie aan de buitenzijde en is ingedeeld met horizontale hoge gepotdekselde vezelcementplaten om het gebouw maat en schaal te geven.

De commissie heeft waardering voor het plan en spreekt van een abstract volume dat refereert aan de menselijke maat. Wel wijkt het plan qua massa en vormgeving af van wat gebruikelijk is in de landelijke omgeving waar overwegend gebouwen met een zadeldak voorkomen. De commissie acht dit verdedigbaar door de maat van het agrarische perceel. Het gebouw wordt omringd door andere bedrijfsgebouwen en staat zodoende grotendeels ingesloten op de kavel en moet worden opgevat als een hedendaagse uitwerking van de kenmerkende bebouwing voor het landelijk gebied, zijnde productiegebouwen bestaande uit één laag met kap. Door het terugleggen van de verdieping (setback) wordt tegemoet gekomen aan de ontbrekende kapvorm, zonder deze letterlijk over te nemen. Als aandachtspunt geeft de commissie mee de silo’s aan de achterzijde te verlagen om het landschappelijke beeld niet onnodig te verstoren door verticale accenten.

Het productiegedeelte wordt op de begane grond ondergebracht en op de eerste verdieping wordt een bezoekersdeel gerealiseerd vanaf waar het mogelijk is om op het polderlandschap uit te kijken en tegelijkertijd vanaf de vide het proces van kaasmaken beneden in de fabriek te volgen. Beeld: Bastiaan Jongerius Architecten