Categorie
Cultuurhistorie als inspiratiebron, Herbestemming en hergebruikProjectgegevens
Algemene toelichting op het project
Oase in de binnenduinrand
Wie oude kaarten van Noord-Holland bekijkt, ziet dat de duinen aan de Rijksstraatweg, bij het voormalige buurtschap Noorddorp, plotseling terugwijken. Ooit werden de ‘Wildernisse’ hier afgegraven en in cultuur gebracht voor de teelt van prei, spinazie en aardbeien. Precies daar, tussen de tuinderijen, staat een witgepleisterd tuindershuisje uit 1854. Het is gebouwd op de fundamenten van de 17e eeuwse hofstede ‘De Vlotter’. In al z’n eenvoud is de woning, middenin het open land met de duinen als decor, een blikvanger voor de passerende fietser en automobilist.
De laatste jaren verkeert het onbewoonde pandje in jammerlijke staat. Het verval lijkt niet te stuiten. In 2008 overwegen de eigenaar (provincie Noord-Holland) en de beheerder (PWN) sloop. Dat brengt de nodige beroering teweeg. De Heemsstichting en de Historische kring Heemskerk komen in het geweer. De gemeente erkent het cultuurhistorische en beeldbepalende belang en verleent in 2009 de woning de status van gemeentelijk monument. Jeroen de Wilde valt al tien jaar voor de vervallen tuinderswoning op deze bijzondere locatie in de binnenduinrand. Regelmatig informeert hij bij PWN of het te koop komt.
Oktober 2014 is het eindelijk zover. Een kijkdag trekt ruim 150 bezoekers, waaronder fotografen en filmploegen. Geïnteresseerden kunnen hun plan en bod in een gesloten envelop indienen. Jeroen de Wilde zet alle zeilen bij. Samen met monumentenarchitect Collo en landschapsarchitect Huiberts stelt hij een uitvoerig restauratievoorstel op. Uit tientallen gegadigden wordt hij geselecteerd als de gelukkige koper. Na ruim een jaar stevig doorwerken wordt de grondige restauratie in 2016 afgerond.
Het tuindershuis trekt opnieuw de aandacht. Fris als nooit tevoren, met een karakteristiek mansardedak, bedekt met Hollandse pannen, opnieuw witgepleisterd en met ‘originele’ schuiframen. Het pand blijkt in brede kring geliefd. De redding, restauratie en opknapbeurt – inclusief de drie monumentale lindebomen voor het huis en de omringende tuin – brengen een storm aan publiciteit teweeg in de lokale kranten, tijdschriften en sociale media. En de potentiële huurders staan in de rij. Jeroen de Wilde: ‘Ruim 30 mensen wilden de woning betrekken. Na een zorgvuldige selectie vond ik huurders die net zo verliefd zijn op de woning als ik.’
Indiener
Ontwerper/ Beleidsmaker
Opdrachtgever
Betrokken partijen
Afbeeldingen & Projectinformatie
Download hier de projectinformatie PDF