Categorie
Herbestemming en hergebruik, Leefbaarheid en sociale cohesieProjectgegevens
Algemene toelichting op het project
Met Marc van Langen, die oesterzwammen teelt in het gebouw, heeft KettingHuls het initiatief genomen tot de herontwikkeling van het pand en z’n omgeving. Nu een deel van het havengebied transformeert naar woonbuurt, wil het gebouw juist de lokale ‘maakcultuur’ van de havens behouden en daarbij vooral startende bedrijven uit de foodsector ruimte bieden.
Naar aanleiding van een studie naar de positie van het gebouw in een grotere context is een fietsroute aangelegd langs de achterzijde van het gebouw als verbinding tussen de Houthavens en het Westerpark. Met de komst van de fietsroute is het gebouw ‘omgedraaid’ zodat de ‘nieuwe voorgevel’ met de entree aan de zijde van het fietspad komt te liggen, de zuidzijde van het gebouw.
Het afgesloten parkeerterrein is heringericht tot een groene open buitenplaats. Met een betonboor zijn gaten in het asfalt gemaakt. Een rij van 9 met een diameter van 2 meter voor verschillende fruitbomen en een willekeurig patroon van kleinere gaten voor planten en bloemen. De grindbak langs de gevel is ingezaaid met stokrozen en de klinkerstrook langs het pand ernaast is verwijdert voor een geveltuin. Vlinderstruiken, hop, blauwe regen, insektenhotels en nestkasten maken deze zone tot een weelderige plek waar het heerlijk lunchen is aan een van de picknickbanken.
De gevelschildering sluit aan bij het nieuwe karakter van het gebouw met al zijn huurders die opereren in de lokale voedselsector. Uitgangspunt bij de verbouwing van het pand is het creëren van grote open ruimtes, waar bedrijven samenwerken en faciliteiten delen. Alle systeemwanden en plafonds zijn verwijderd zodat de oorspronkelijke draagstructuur van spanten, betonnen kolommen en liggers weer in het zicht komt. In de ruime open werkvertrekken die zo ontstaan, zijn met een kassenbouwsysteem vergaderruimtes geplaatst en separate multifunctionele keukens gecreëerd. Met minimale financiële middelen (€ 205,-/m2) is een casco gemaakt waarbinnen de startende bedrijven hun eigen identiteit maximaal kunnen presenteren.
Na een typische make-over in de jaren ’80 waarin alle schoonheid is weg getimmerd achter systeemwanden en plafonds en het gehele pand is volgestopt met een excessieve hoeveelheid installaties, is het gebouw nu weer teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat. Het kan eindelijk weer luchtig ademen!
Indiener
Ontwerper/ Beleidsmaker
Opdrachtgever
Betrokken partijen
Afbeeldingen & Projectinformatie
Download hier de projectinformatie PDF