Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Herbestemming en hergebruik, Identiteit en icoonwaarde

Projectgegevens

Naam project
Mons Aurea
Adres
Garenkokerskade 81
Plaats
Haarlem
Gemeente
Haarlem
Gerealiseerd in
2017-2018
(Bruto) Oppervlak (m2)
ca. 4.895 m2
Bouwsom (euro)
6.150.000,-

Algemene toelichting op het project

Mons Aurea (Gouden Berg) is in 1960 gebouwd als Rooms-Katholieke industrie- en huishoudschool, naar een ontwerp van het architectenbureau van Jan van der Laan, dat in Haarlem ook de voormalige Mariastichting en de voormalige vestiging van C&A ontwierp. In 2004 nam het ROC Nova College het complex in gebruik als opleiding voor kappers, uiterlijke verzorging, dans, theater en ict. Het complex had veel van zijn glans verloren, maar de structuur en de ruimtelijke kwaliteiten bleven onmiskenbaar. Mons Aurea is door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (nu RCE) geclassificeerd als een van de belangrijkste jonge Rijksmonumenten (“Kanjers”) van de periode 1958-1965.

Jan van der Laan kwam uit een architectengeslacht: zijn vader was architect, zijn broers Dom. Hans van der Laan en Nico van der Laan waren de grondleggers van de Bossche School. Het bureau van Jan van der Laan groeide uit tot een van de grootste bureaus in Nederland, zij bouwden veel voor katholieke opdrachtgevers zoals Vroom & Dreesman, C&A en de Katholieke Universiteit Nijmegen. De locatie ligt aan weerszijden van de Garenkokerskade en in de hoofdopzet is dat opgelost door een beeldbepalende transparante luchtbrug over het water, die het hoofdgebouw verbindt met de gymzaal, danszaal en kleedkamers. De versmelting van de Bossche School met de architectuur van de wederopbouw is kenmerkend voor de hele compositie en structuur van het complex met bijzondere bakstenengevels en grote stalen kozijnen.

In 2014 namen Wibaut en AIVM het initiatief om het complex te transformeren naar woningen en appartementen. Architect Joop Slangen tekende voor het ontwerp, bureau BBA heeft een bouwhistorisch rapport opgesteld dat mede als basis voor de transformatie gebruikt is. De doelstelling bij de transformatie was om bij het ontwerp gebruik te maken van de uitstraling en de specifieke kwaliteiten van de gebouwen maar daarin moderne appartementen te realiseren. Die transformatie is aangegrepen om het complex te
restaureren. Er zijn 23 zeer verschillende woningen en appartementen gerealiseerd, waarbij de structuur van het complex en de bestaande kwaliteiten uitgangspunt waren. Buitenruimtes in de vorm van tuinen, loggia’s en dakterrassen zijn toegevoegd. Dat had overigens grote constructieve consequenties, waarvoor Pieters Bouwtechniek ingeschakeld is.

Indiener

Naam indiener
J. van Kampen, E vd Meijde

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
SLANGEN ARCHITECTEN
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Joop Slangen, Edwin de Boer, Robbert van der Lee, Jos Vogel

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Mons Aurea

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
GGH Architecten (Edwin de Boer), BBA Bureau Bouwhistorie Nederland (Ben Olde Meijerink), Pieters Bouwtechniek (=constructie, Jos Huppelschoten), Aannemersbedrijf Aalten (Arnoud Aalten, Arjan Geurts), Miel Wijnen Arch. (kleuradvies), Claire Ansems (interieur appartementen)
Naam gebruiker
Kopers / bewoners
Naam fotograaf
Theo Bos, Joop Slangen

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending