Categorie

Geschiedenis als drager, herkomstwaarde, herbestemming en hergebruik, Klimaatadaptatie, duurzaamheid en circulariteit, Leefbaarheid, sociale cohesie, inclusiviteit, en toegankelijkheid

Projectgegevens

Naam project
Renovatie Gentiaanbuurt Blok 8, 9 & 10
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woongebouwen
Adres
Resedastraat 22
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
december 2023
(Bruto) Oppervlak (m2)
12.646 m2
Bouwsom (euro)
€ 19.000.000

Algemene toelichting op het project

De oplevering van blok 8, 9 en 10 vormt de afronding van de renovatie van het zuidoostelijk deel van de Gentiaanbuurt. Het woningbouwproject in Amsterdam stamt uit de jaren ’20 van de vorige eeuw, de jaren dat Arie Keppler directeur van de Gemeentelijke Woningdienst Amsterdam was. De woonblokken zijn inmiddels een beschermd stadsgezicht. Nog niet zo lang geleden stonden de woningen er echter verwaarloosd bij. Op initiatief van eigenaar Ymere zijn de woningen in het zuidoostelijk deel van de buurt de afgelopen jaren ingrijpend opgeknapt en ziet de buurt er weer net zo fraai uit als bij de oplevering 100 jaar geleden, met volledig gerenoveerde woningen voor sociale huurders die voldoen aan de moderne wooneisen. De architectuur en de stedenbouwkundige samenhang van de Gentiaanbuurt is in grote lijnen goed bewaard gebleven en heeft een voor Amsterdam-Noord hoge woningdichtheid. Het gerenoveerde zuidoostelijk deel, dat bestaat uit zes bouwblokken met 265 woningen en negen bedrijfsruimten, is ontworpen door Van Gendt en Kleinhout en is eigendom van Ymere. Helaas waren de woningen zowel van buiten als van binnen in zeer slechte technische staat. De woningen waren nauwelijks geïsoleerd (energie-index hoger dan 2,4. Label E/F) en de plattegronden voldeden niet meer aan de wensen van deze tijd. Reden voor Ymere om Ibelings van Tilburg architecten te vragen om een plan te maken voor grootschalige renovatie van de woningen. De woningen zijn nu energiezuinig en worden duurzaam verwarmd (Energie-Index gemiddeld 0,9. Label A). Verwarming en warm water worden geleverd door een aansluiting op het stadswarmtenet. Hiermee is dit de eerste aardgasvrije wijk in de bestaande bouw in Amsterdam. Daarnaast zijn een groot aantal andere duurzame maatregelen getroffen, waaronder een nieuw dak, nieuwe kozijnen (Accoya hout met FSC-keurmerk), een CO2-aangestuurd ventilatiesysteem en HR++ glas. Tegelijkertijd zijn de huren betaalbaar gebleven. Het vroegtijdig betrekken van de bestaande bewoners bij het plan heeft geleid tot een groter gevoel van verbondenheid met en eigenaarschap van hun woning en buurt: de overgrote meerderheid van de bewoners is dan ook teruggekeerd. Zij zijn niet alleen tevreden, ze zijn ook trots op de markante plek waar ze wonen.

Indiener

Naam indiener
Marc Ibelings

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Ibelings van Tilburg architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Marc Ibelings en Tim Schuijt

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Eric Schaaphok namens Ymere, Amsterdam

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Aannemer: Van Braam-Minnesma, Wormerveer, Constructeur: Berkhout Tros, Alkmaar, Installatie Adviseur: Nieman, Utrecht, Bouwkundig tekenwerk: LMV bouw+kundig adviesbureau, Schiedam, Kleuronderzoek: Bureau BBA, Utrecht.
Naam gebruiker
Woningcorporatie Ymere
Naam fotograaf
Petra Appelhof

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending