Pilotproject Festung IJmuiden
Het project Festung IJmuiden bracht de Atlantikwall in kaart en onderzocht de waarde en bescherming ervan. De resultaten helpen bij het opstellen van een landelijke erfgoedvisie.
Beeld: MOOI Noord-Holland
Met het Pilotproject Festung IJmuiden zijn sporen van de Atlantikwall uit de periode 1940-1945 in kaart gebracht – in beeld en tekst. Ook is geanalyseerd of en zo ja op welke wijze het erfgoed door beleid wordt beschermd en zijn dilemma’s en kansen rondom het erfgoed geïnventariseerd. Op basis van al die informatie formuleerden we essenties, karakteristieken, kernkwaliteiten en omgangsvormen.
Daarmee geven we aan antwoord op de vraag: wat treffen we nog aan van de verdedigingslinie? Zijn er naast objecten, zoals bunkers, ook nog structuren behouden, zoals loopgraven? Welke verhalen vertellen die resten ons, hoe waardevol vinden we ze en hoe gaan we ermee om? Zo viel ons op dat de structuur van de Atlantikwall een soort Droste-effect kent: elk onderdeel wordt op een grotere schaal herhaald en dat weer op een nog groter schaalniveau.
Zie hier de eindrapportage. Aanvullend is voor overheden een kaartviewer van Festung IJmuiden gerealiseerd, zie https://kaarten.mooinoord-holland.nl/viewer/app/Atlantikwall. De methodiek voor het vastleggen, waarderen en ontwikkelen van de militaire verdedigingslinie is ook op andere delen van de Atlantikwall toepasbaar. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gebruikt de onderzoeksresultaten voor de ontwikkeling van de ‘Visie op de Atlantikwall’.