Van uitzicht naar inzicht
De grote zaal van het kantoor van MOOI Noord-Holland werd op 15 januari omgebouwd tot een echte theaterzaal. Stadsastronauten Marjolijn van Heemstra, Christiaan Fruneaux en Edwin Gardner van de Rotterdamse Academie voor StadsAstronauten (RASA) brachten ons terug naar de duisternis voor een heldere kijk op onze planeet.
Leidraad van de academie is het overzichtseffect dat optreedt bij een groot aantal astronauten die vanuit de ruimte naar de aarde kijken. Veel van hen ervaren een overweldigend gevoel van verbondenheid met en verantwoordelijkheid voor onze aarde. Tijdens de voorstelling probeerden de Stadsastronauten het publiek dit gevoel te laten evenaren door gezamenlijk een reis te maken door verscheidene interessante onderwerpen. Zo reden we door de oneindige stad Tokio, werden we van licht naar duisternis gevlogen, en werd ons geleerd om vooral geen ‘chronocide’ te plegen – tijd moet juist de ruimte krijgen.
Na afloop van de voorstelling kwamen er veel vragen uit de zaal. Met name het concept ‘pace layering’ sprak de zaal vol architecten en andere ontwerpers aan. Ontwerpen is bij uitstek een vak waarbij rekening moet worden gehouden met verschillende tijdschalen; sterker nog, de ontwerper ontwerpt voor meerdere tijdschalen tegelijk.
Over de Stadsastronauten
Samen met toekomstbureau Monnik richtte Marjolijn van Heemstra de Rotterdamse Academie voor Stadsastronauten op waar wordt onderzocht hoe aardbewoners kunnen leren leven als ruimtevaarders; met uitzicht op de sterren en inzicht in de kwetsbaarheid van onze planeet. Omdat we behalve gejaagde stedelingen ook kosmonauten zijn, cirkelend om een ster in de uitgestrekte duisternis. De Academie verzorgt nachtwandelingen, lezingen, workshops en podcasts. Meer weten? Kijk op de pagina of stuur een mail naar anna@stadsastronaut.gmail.com.