Dit zijn de winnaars van de Arie Keppler Prijs 2022
Op donderdag 29 september heeft gedeputeerde Cees Loggen van provincie Noord-Holland tijdens een feestelijke uitzending in de Koningskerk de Arie Keppler Prijzen uitgereikt. Iedereen van harte gefeliciteerd en allen bedankt voor jullie deelname. Bekijk hier de aftermovie en de foto’s! Tot 2024!
Winnaar Geheugen en toekomst: Bensdorp (Bussum)
Jurriaan van Stigt (LEVS architecten) en Henk Schuitemaker (VLUGP) nemen de prijs in ontvangst. Een lange weg sinds 2004 (!) wordt beloond.
Bensdorp: Wonen, cultuur, horeca, commerciële ruimte, ondergronds parkeren
Ontwerp: LEVS architecten
Opdrachtgever: Noordersluis Bouwgroep
Betrokken partijen: VLUGP, Van Rossum Raadgevende Adviseurs, Cauberg-Huygen
Winnaar Samen wonen: Spaarndammerhart (Amsterdam)
Twee bureaus = dubbel succes? Winnaars Marcel Lok (Lok_Architect) en Mike Korth (Korth Tielens architecten) in gesprek met presentator Primo Reh.
Spaarndammerhart: Stadswoningen en appartementen
Ontwerp: Marcel Lok_Architect & Korth Tielens Architecten
Opdrachtgever: Heijmans Vastgoed
Betrokken partijen: Martijn Sandberg, DS landschapsarchitecten
Winnaar Noord-Hollands DNA: Wieringermeer VisKringloop – Wieringermeer
Blije gezichten van winnaars Pé Okx (kunstenaar), Cor ten Haaf (ecoloog), gedeputeerde Cees Loggen, Hilke Floris (HOSPER).
VisKringloop Wieringermeer: Landschappelijke inpassing en ontwerp van een leefgebied voor vis, als land-art in de polder
Ontwerp: HOSPER landschapsarchitectuur en stedenbouw
Opdrachtgever: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Betrokken partijen: Pé Okx (kunstenaar), Cor ten Haaf (ecoloog)
Winnaar Op maat gemaakt: Gibbonpaviljoen ARTIS (Amsterdam)
Thomas Buijs en Marita Bijlsma (ATELIERFRONT) roepen op om jonge architecten een kans te geven, “Wie weet lukt het!” Het is hen zeker gelukt.
Gibbonpaviljoen: Dierenverblijf en horecaluik
Ontwerp: ATELIERFRONT
Opdrachtgever: ARTIS NATURA MAGISTRA
Betrokken partijen: BreedID, Bistua Nova, Onderwaater Bouwkundig Ingenieursbureau
Winnaar Publiekprijs: Wieringermeer VisKringloop – Wieringermeer
Hilke Floris (HOSPER), Pé Okx (kunstenaar), Cor ten Haaf (ecoloog) vallen voor de tweede keer in de prijzen met de Publieksprijs.
Het Noord-Hollandse publiek kon stemmen op zijn of haar favoriet. Dit was de top 5 publieksstemmen:
Top 5 Publieksprijs
1. Wieringermeer VisKringloop – Wieringermeer – 345
2. Gentiaanbuurt blok 6 en 7 – Amsterdam – 287
3. Gibbonpaviljoen ARTIS – Amsterdam – 285
4. Buurtskap de Tuunen – Den Burg – 204
5. Nieuwbouw stolpboerderij Weltevreden – Purmer – 156
De VisKringloop wint dus naast de juryprijs óók de Publieksprijs, wat wel bijzonder is. En ook willen we nog even de Gentiaanbuurt benoemen. Dit project is ingediend door Marc Ibelings van Ibelings van Tilburg architecten. Misschien niet genomineerd door de jury, wel populair bij het publiek, goed gedaan!
Selectiecriteria
De Arie Keppler Prijs onderscheidt zich van architectuurprijzen omdat het een brede prijs voor ruimtelijke kwaliteit is. Dit jaar is de selectie van de nominaties en winnaars voor de juryprijzen gebaseerd op 4 thema’s. Voor het erfgoed in de breedste zin roept de jury het thema ‘Geheugen en toekomst’ in het leven. Door bestaande identiteitsdragers een toekomst te geven, krijgen nieuwe ontwikkelingen betekenis. Een tweede thema hangt samen met de immense woningbouwopgave. Met ‘Samen wonen’ zet de jury de beste voorbeelden van woningbouw in de schijnwerpers. De jury huldigt projecten met ‘Noord-Hollands DNA’: met liefde en begrip in het rijke Noord-Hollandse landschap ingebed en tenslotte is ‘Op maat gemaakt’ een regelrechte ode aan de kunst van het maken en de schoonheid van het ambacht.
Juryrapport
De naamgever van de Arie Keppler Prijs zag schoonheid – tegenwoordig spreken we over de neutralere term ‘ruimtelijke kwaliteit’ – als middel om verschillen tussen mensen weg te nemen en voor iedereen een goede omgevingskwaliteit te realiseren. De Arie Keppler Prijs is allesbehalve een missverkiezing; maar ook bij deze editie blijkt schoonheid nog altijd een onmisbare troef om sociale en landschappelijke samenhang, duurzaamheid en woonplezier voor elkaar te krijgen. Maar, zo stelt juryvoorzitter Irmgard van Koningsbruggen, “Het gaat niet louter om mooi, maar ook om wat grensverleggend en innovatief is. En wat oplossingen kan aandragen die leiden tot meer woningen en het hoofd bieden aan crises van deze tijd.”
Lees alles over de bespiegelingen van de jury in het juryrapport.
Ga voor meer informatie over de winnaars of voor de andere inzendingen naar www.ariekepplerprijs.nl.
(Aftermovie is gemaakt door Jop Stevens en foto’s zijn van André Russcher)