Beleid

Gemeentelijk beleid voor omgevingskwaliteit en erfgoed

Om initiatieven in het landelijk gebied, de dorpen en de steden in goede banen te leiden, stellen gemeenten geregeld actueel beleid op. Gedateerde welstandsnota’s verdienen actualisatie en verbreding, een gebiedsbiografie kan als basis dienen voor een omgevingsvisie en het vroegere monumentenbeleid kan worden omgevormd tot een integraal gemeentelijk programma erfgoed. MOOI Noord-Holland helpt gemeenten hierbij door beleid over omgevingskwaliteit en erfgoed te schrijven en kaarten te maken. Daarbij kunnen inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden uit de gemeente betrokken worden om hun kennis te benutten en om het belang van goede omgevingskwaliteit via participatie breed te delen. We doen onderzoek naar de geschiedenis, ruimtelijke kenmerken en kernkwaliteiten van de gemeente en helpen bij het opstellen van ruimtelijke kaders en heldere criteria.

Omgevingskwaliteit

Volgens de Omgevingswet heeft ‘goede omgevingskwaliteit’ betrekking op cultureel erfgoed, stedenbouw, architectuur, landschap en natuur. Dat gaat veel verder dan alleen het uiterlijk van bouwwerken dat de welstandsnota bewaakte. Goede omgevingskwaliteit gaat om de kwaliteit van onze hele leefomgeving. Door eerst de typerende, waardevolle kenmerken van de bestaande dorpen, steden en landschappen te onderzoeken en in kaart te brengen, kunnen uitgangspunten worden geformuleerd voor de omgang daarmee. Vervolgens is het aan de gemeente: waar wil zij soepel zijn bij nieuwe ontwikkelingen en waar juist strenger om bestaande waarden te beschermen? Als dit helder staat beschreven en verbeeld, weten inwoners en ondernemers waar ze aan toe zijn, en ligt er een leidraad voor een constructief gesprek. Zo streef je gezamenlijk naar een optimale omgevingskwaliteit.

Meer informatie

Benieuwd naar de mogelijkheden om samen te werken aan beleidsontwikkeling of het inrichten van een creatief participatieproces? Benader Romy Schuit of Dorine van Hoogstraten.